ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Жечко Кюркчиев, причинил много тежка катастрофа на кръговото кръстовище в Шумен. Делото ще се гледа от друг състав на Варненския апелативен съд.

Трагедията стана във вечерните часове на 28 септември 2022 г. на бул. „Цар Симеон Велики“ в града. При катастрофата загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи средна телесна повреда.

Делото във ВКС е образувано по касационни жалби на частните обвинители и протест срещу въззивното решение на Апелативен съд – Варна.

С присъда на Окръжен съд – Шумен Жечко Кюркчиев беше признат за виновен в това, че на 28.09.2022 г. в гр. Шумен при управление на лек автомобил в района на кръстовище с кръгово движение нарушил правилата за движение от Закона за движението по пътищата, и причинил пътнотранспортно произшествие (ПТП), като по непредпазливост причинил смъртта на 22-годишна жена и средна телесна повреда на нейната спътничка, поради което му е наложено наказанието „лишаване от свобода“ за 3 години и 4 месеца.

Той е лишен и от право да управлява МПС за 5 години и 4 месеца. Производството пред първата инстанция е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал фактите в обвинителния акт.

С решението на Апелативен съд – Варна присъдата е изменена, като е намален срокът на наказанието „лишаване от свобода“ на 3 години, отложено с изпитателен срок от 5 години, което значи условно наказание.

След анализ на дейността на двете предходни инстанции по отчитането на смекчаващите и отегчаващите вината на Жечко върховните съдии не възприемат някои от констатациите и сочат, че е неясно на какво се базира становището за приемане като смекчаващо обстоятелство „съдействие на органите на досъдебното производство“.

Според тричленния състав на ВКС е без значение цененото като смекчаващо обстоятелство, свързано с данните за организацията на движение в кръстовището, тъй като по делото няма данни то да е допринесло за настъпване на ПТП, било е регулирано по установения в нормативната уредба ред и подсъдимият е бил длъжен да се съобрази с пътните знаци.

В касационното решение е отразено становището на експертите, според което при управление с разрешената скорост от 50 км/ч катастрофа не би настъпила. Независимо от изложените мотиви върховните съдии приемат, че не е налице основание за промяна на изводите за превес на смекчаващите вината обстоятелства и за промяна в размера на наложеното наказание, като подчертават, че редукцията с една трета като предпоставка за определяне на наказанието не подлежи на преценка, тъй като е законоустановена.

Касационната инстанция съзира основателност на възражението за явна несправедливост на наложеното наказание в обстоятелството, че въззивният съд не е изложил конкретни мотиви, с които да аргументира постигането, чрез прилагане на института на условното осъждане, на съчетание между изискванията на специалната превенция (поправянето на дееца) и тези на генералната (въздействието на отлагането върху другите членове на обществото).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar