Софийският градски съд (СГС) одобри предложението на прокуратурата да бъдат издадени Европейски заповеди за арест за трима украинци, заподозрени и обвинени в опита за убийство на Алексей Петров и стрелбата по автомобила му с гранатомети през 2015 г. Решението на съда не е окончателно и може да бъде оспорено пред втора инстанция, но това вероятно няма да се случи, тъй като служебните адвокати на тримата украински граждани също не възразиха, че искането за издаване на такива заповеди за арест е законосъобразно.

Алексей Петров е убит в София, тежко ранена е придружаваща го жена (обобщение)

По време на заседанието се разбра, че такива заповеди са били издадени още през 2016 г., но тъй като през декември 2023 г. влязоха в сила промените в законодателството, които изискват Европейските заповеди за арест да бъдат издавани след решение на съда, то досегашните в момента са невалидни и не отговарят на изискванията на закона, заради което са били оттеглени. Затова от Софийската градска прокуратура поискаха издаването на нови такива за тримата украински граждани – Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. Те са сочени за преки извършители на опита за покушение.

От заседанието се разбра, че до момента са правени многократни опити за издирването на тримата задочно обвинени украинци – както в България, така и чрез Интерпол и в Европа като е поискано и съдействие от властите в Украйна по линия на международното правно сътрудничество. Тези опити обаче са били неуспешни и от Украйна са отговорили, че тримата не са установени на тяхна територия.

„За всеки един от задочно привлечените обвиняеми съществува обосновано предположение, че са участвали в опита за убийство“, мотивира се съдът като посочи, че по разследването на опита за убийство от 2015 г. са събрани множество доказателства – както показания на свидетели, така и експертизи, свързани с вещи и предмети, използвани за покушението.

Освен това според съда, има опасност те са се укрият, ако не бъдат задържани, която опасност на практика е реализирана, тъй като и тримата са напуснали страната след атентата и от тогава се издирват.

Проектите за Европейски заповеди за арест, предложени от прокуратурата, са законосъобразни и съдържат всички реквизити, изисквани по закон, мотивира се още съдът, а защитата също не възрази на издаването им.На 29 октомври 2015 г. по бронирания „Мерцедес“ на Алексей Петров беше стреляно с два гранатомета, докато той пътуваше с шофьора си. Двамата оцеляха, тъй като снарядите не пробиха бронирания автомобил. От прокуратурата първоначално повдигнаха обвинение на Роман Логвиненко, за когото се смята, че е работил с тримата издирвани украинци.

От държавното обвинение тогава установиха, че той е осигурил двата автомобила на извършителите и двата гранатомета, с които са стреляли. Логвиненко бе осъден на първа инстанция от Софийския градски съд на 15 г. затвор като присъдата му бе единствено за това, че е осигурил средства на неизвестни извършители като им е давал съвети и е следил Петров. На втора инстанция присъдата му бе намалена, а ВКС окончателно я потвърди с наказание от 10 г. затвор.

Логвиненко излежава общо над 7 години и 3 месеца от наказанието и с решение на съда в процедура по условно предсрочно освобождаване той излиза от затвора през май 2023 г. Няколко месеца по-късно, през август 2023 г. Алексей Петров беше застрелян по време на разходка в кв. „Драгалевци“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar