Да се образува дисциплинарно производство срещу обвинителя Методи Велков за нарушение на етичния кодекс. Такова предложение е отправила районната прокурорка на Бургас Мария Маркова до Прокурорската колегия.

Вчера Велков беше за кратко задържан, след като служители на бензиностанция край Равда подали сигнал в полицията, че прокурорът, който бил с автомобила си, е във видимо неадекватно състояние.

Пред пристигналите полицаи обвинителят, който работи в Териториалното отделение в Несебър, отказал да даде проба за алкохол и наркотици, като се държал арогантно със служителите на реда и поради тази причина е бил задържан за 24 часа.

По този повод беше образувано досъдебно производство за три престъпления – шофиране след употреба на алкохол, шофиране след употреба на наркотици и за това, че е попречено на полицаите да изпълнят задълженията си.

Тъй като Методи Велков отказа да даде проба за алкохол и наркотици, Софийската градска прокуратура поиска и получи разрешение от съда за принудителното вземане на проби.

Днес пък шефката на РП-Бургас, към която прокуратура е териториалното отделение, поиска Методи Велков да бъде наказан дисциплинарно за нарушение на етичния кодекс.

Наред с това Мария Маркова е разпоредила да се извърши пълна проверка на дейността на прокурора от 1 януари 2024 г. до 9 юли.