Прокурор си купи 5 бири и изпи част от тях, докато зарежда гориво в луксозния си лексус, за да отиде на работа в сряда сутринта.

Методи Велков от Районната прокуратура в Бургас бил толкова неадекватен, че служителите на бензиностанцията в Равда извикали полиция.

В сряда 33-годишният магистрат излязъл от колата си и се отправил към касите, откъдето си купил 5-те кенчета бира. Част от тях изпил на място, разказала служителка в бензиностанцията.

Държал се неадекватно, отправял неприлични предложения към нея. Тогава от персонала се обадили на тел.112. На място пристигнал полицейски патрул. Униформените помолили Велков да даде проба с дрегер за алкохол и наркотици. Той категорично отказал. Обяснил, че е прокурор и никой не може да го накара да надуе мундщука. Според запознати дори опитал, но без успех да подкара полицейски автомобил, след като служители на МВР свалили регистрационните номера на неговия.

Затова прокурорът бил задържан. Новината бе съобщена първо от сайта на „24 часа“. Часове по-късно вътрешният министър Калин Стоянов потвърди информацията. Тъй като Велков е магистрат, той се разследва от Софийската градска прокуратура за шофиране в нетрезво състояние, дрогиран и за съпротива към орган на властта.

Заради отказите на Велков да бъде тестван с дрегер или с кръв, прокуратурата поиска и съдът разреши принудително изземане на проби. Те ще се изследват в Бургас. В случай на оспорване на резултатите, които се очакват до дни, е запазен ставнителен образец. Това е практика при всички подобни дела.

Прокурорът е задържан за 24 часа по закона за МВР. Ако се окаже, че е карал с над 1,2 промила алкохол в кръвта или дрогиран, го грозят до 3 години затвор. Такова е наказанието и за съпротивата към орган на реда.

Полицията вече го е глобила с 2000 лева за отказа му да даде проба, книжката му е взета. Дори пробите му да се окажат отрицателни, тази санкция остава, тъй като прокурорът е заявил категоричния си отказ да бъде тестван. Лексусът му е иззет. Ако бъде доказано, че е карал пиян или дрогиран, луксозният автомобил ще бъде конфискуван.

По ирония на съдбата като магистрат Велков е гледал не едно и две дела, свързани с нарушения на закона за движение по пътищата, включително и срещу водачи, употребили алкохол, коментират негови колеги. Той постъпва в районната прокуратура на Бургас през 2020 г. и е назначен в териториалното отделение в Несебър. По-късно и се установява да живее там. Родом е от Камено, а преди да постъпи в прокуратурата, работи като юрист консулт в НАП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar