Опечалени семейства настояват за над $ 24 млрд.

Компанията „Боинг“ ще признае вина по случай, свързан с две фатални катастрофи с нейни самолети 737 Max, и ще плати глоба от 243 милиона долара, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ. По този начин фирмата ще избегне съдебен процес.

Споразумението обаче стана повод за световно възмущение – „Боинг“ и служителите му няма да отговарят пред съда нито като компания, нито индивидуално за два фатални инцидента със самолети 737 Max в Индонезия и Етиопия през 2018 и 2019 г., при които загинаха всички 346 души на борда.

За сметка на това компанията ще плати $ 243 милиона глоба сега и ще инвестира други поне $ 455 милиона в безопасността на самолетите си в следващите 3 години.

Като част от споразумението „Боинг“ също така ще бъде поставен на изпитателен срок за същия период под надзора на федералните власти. Министерството на правосъдието ще назначи независим наблюдател, който да се уверява, че мерките за безопасност са въведени и се спазват. Негова задача ще бъде да представя годишни доклади на правителството. Компанията ще бъде изправена пред допълнителни санкции, ако някое от условията бъде нарушено. Освен това бордът на директорите ще трябва да се срещне със семействата на жертвите на двете катастрофи.

Споразумението не е финално

– трябва да бъде одобрено от съдия, за да влезе в сила.

Опечалените семейства категорично го осъдиха и заявиха, че ще притиснат съдията да изпрати делото в съда. Още миналия месец адвокатът им Пол Касел изпрати писмо до прокурорите, в което настоява за глоба от близо $ 25 млрд., която да бъде признание за „най-смъртоносното корпоративно престъпление в историята на САЩ“.

Сделката актуализира споразумение за отложено наказателно преследване от 2021 г., постигнато в последните дни на администрацията на Тръмп, което позволи на „Боинг“ да избегне наказателни обвинения за двете катастрофи. Компанията вече е платила $ 500 милиона компенсация на семействата на загиналите и $ 243,6 млн. глоба. Сега американският производител трябва да плати още 243,6 млн., с което достига тавана по закон – $ 487,2 млн.

Сделката от 2021 г. играеше ролята на

3-годишна пробация

за компанията. През май т.г. Министерството на правосъдието заяви, че „Боинг“ не е успял да „проектира, внедри и наложи“ програма за етика и съответствие в своята дейност за предотвратяване и откриване на нарушения на законите за измами в САЩ. Това се наложи след серията от инциденти със самолети на „Боинг“ през 2024 г. Още в началото на годината аварийна врата на техен самолет се откъсна по време на полет, който за късмет се размина без жертви. Случаят отново постави под въпрос безопасността и качеството на американските самолети.

„Боинг“ е една от най-големите компании, захранващи икономиката на САЩ – генерира приходи от $ 78 милиарда годишно. Тя е един от двата основни производителя на търговски самолети в света. В компанията работят повече от 170 000 души в световен мащаб, от които поне 150 000 в САЩ. Очакваното признание за подобно престъпление може да ѝ попречи да сключи бъдещи ключови държавни договори с Министерството на отбраната, с НАСА и др.

Въпреки това анализатори определиха икономическия принос на компанията като прекалено важен, за да ѝ бъде потърсена сметка – дори за фатална грешка. В случая, ако съдията одобри споразумението, то „Боинг“ ще плати единствено финансова глоба за двата инцидента, довели до смъртта на 346 души, след което ще продължи да работи под строг мониторинг.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar