Съдът постанови девет години затвор за Адриан Антонов, който уби на пешеходна пътека на бул. Сливница Ани и Явор, през май миналата година. От тях Адриан ще излежи шест години, има забрана да шофира 9 години. Делото се гледа по съкратената процедура, защото подсъдимият се призна за виновен и прие изцяло обвинението на прокуратурата. 18-годишният Адриан е карал с два пъти над разрешената скорост – 106 км/ч.

„Ани и Явор избраха България, но България не избра Ани и Явор. Те имаха възможност да продължат живота си извън България, но избраха да продължат живота си тук – да създадат семейство, да имат деца и да се реализират в родината“, коментира в студиото на предаването „На фокус с Лора Крумова“ майката на Ани Десислава Малчева.

Бащата на Ани Петър Малчев обясни, че са очаквали максимална присъда. „При неговите пълни самопризнания, той би трябвало да лежи десет години, но при присъда от шест години, които да бъдат намалени още, това за нас не е справедливо. При всички случаи ще обжалваме“, посочи той.

„Човешкият живот в България по съдебната система, не е толкова ценен, отколкото, ако откраднеш нещо или приемеш подкуп. Борбата с това кръстовище е от 15 години“, смята той.

„Явор беше перфектен шофьор, караше колело, с което ходеше на работа. Дори на нас ни правеше забележка как шофираме“, каза майката на Явор Анна Стоянова.

„Обществото трябва да се събуди от апатията. Не сме защитени на пътя. Трябва да започнем да се борим с войната по пътищата, защото всеки ден умират хора. За нас е много трудно да водим тази битка, но го правим защото не виждаме, че институциите променят нещо“, каза още майката на Ани.

Майката на Явор сподели, че всеки протест, интервю и съдебно заседание, напомнят на семействата за деня, в който двамата младежи бяха убити. „Да виждаме извършителя в съда е много тежко, не го пожелаваме на никого“, добави още тя.

Семействата организират пореден протест на лобното място на Ани и Явор на 8 юли от 19:00 ч.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar