Поради високия обществен и медиен интерес към общия бизнес на мен и г-н Тупарев, от името на двама ни съобщавам, че двамата прекратяваме общите си начинания.“ Това се посочва в съобщение, изпратено до редакцията на „Дневник“, като за негов автор се сочи адвокат Александър Александров от името на Александър Тошев. Той е братовчед и бивш съдружник на продуцента и подаде сигнали срещу него, по които се активизираха и Комисията за защита на конкуренцията, и прокуратурата.

Александър Тошев потвърди през текстови съобщения пред „Дневник“ автентичността на информацията и че се обсъжда споразумение с Тупарев, като уточни, че то ще бъде по всички дела – и граждански, и търговски, но отказа да разговаря по телефона. До този момент той не е коментирал публично казуса.

„След над 20-годишно успешно партньорство, в дух на разбирателство, добронамереност и компромис двамата работим по постигане на споразумение, в което търговските и личните противоречия помежду ни да бъдат изгладени коректно и справедливо и за двама ни. Никола Тупарев ще продължи да реализира успешни проекти в сферата на медиите, а аз ще продължа с инвестиционните си проекти в други сфери“, пише още в съобщението.

„Дневник“ не успя да се свърже с Тупарев за коментар до редакционното приключване на този текст, засега няма реакция и от адвокатите му.

Срещу Тупарев започна наказателно дело именно по показания на Тошев, който сезира прокуратурата, а прокурор Димитър Франтишек му повдига обвинение за длъжностно престъпление, задържа го за срок до 72 часа, след което иска от съда постоянен арест.

От изнесеното от обвинението, защитата и мотивите на съдия Виктор Чаушев по време на заседанието по определяне на мярката за неотклонение на Тупарев стана известно, че казусът е свързан със спор за фирмени средства в компания, в която Тупарев е бил собственик и дали е разпоредил сам, без решение на общо събрание, да бъдат преведени по негова лична сметка малко по-малко от милион и половина лева през 2020 г.

Съдът освободи Тупарев от ареста в петък (28 юни) без никаква мярка за неотклонение, а защитата на продуцента твърди, че прокуратурата неправомерно се меси в частен спор между съдружници. Съдът прие, че няма доказателства, че Тупарев е извършил това, в което е обвинен.

В понеделник (1 юли) изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди на отдел „Инспекторат“ при Върховната прокуратура извършването на цялостна проверка за срок от 3 години на работата на наблюдаващия прокурор по делото на Тупарев – Димитър Франтишек Петров.

Прокурор Франтишек е работил и по казуса с „Осемте джуджета“ и бе един от проверяваните дисциплинарно прокурори, но прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а след това и Върховният административен съд отказаха да го накажат за нарушения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar