„Неуточнен“ вирус покосява кандидати за председатели на съдилища – три поредни избора бяха отложени от Съдийската колегия, защото в последния момент един от участниците в процедурата представя болничен лист с диагноза „вирусна инфекция – неуточнена“. Препоръчва се домашно лечение за четири-пет дни.

За 18 юни т.г. колегията беше насрочила избор на председател на окръжния съд в Хасково. Кандидатите са двама – зам.-шефката на съда Милена Дечева и Иван Маринов от районния съд в града.

В началото на заседанието обаче беше докладвано, че предния ден във ВСС е постъпила молба от Маринов за отлагане на избора, към която е бил приложен болничен лист с диагноза „вирусна инфекция – неуточнена“. Лекарят препоръчвал домашно лечение от 17 до 21 юни.

Другият кандидат – Милена Дечева беше пристигнала от Хасково в София за изслушването.

По този повод Атанаска Дишева тогава коментира: „Съжалявам, че трябва да го заявя и ще приема обвинението, че се уповавам на усещания, но ще го кажа. Имам усещането, че целта е конкурсът да не приключи преди лятната ваканция. С днешното отлагане това очевидно ще бъде постигнато като резултат. Правя това изказване, за да апелирам към този участник и другия, разбира се, в тази конкретна процедура, и по принцип към участниците в процедури за избор на административни ръководители и други случаи, в които изслушваме съдии, да избягват злоупотреба с правото на отлагане поради болестно състояние, например, или поради други обстоятелства“.

Тя все пак се извини на Иван Маринов, ако действително е болен от вирусна инфекция. Но отлагането води и до това другият кандидат да се явява няколко пъти, все без резултат, съдиите и обществеността в съответния град да чакат избора на новия председател, а съдът да продължава да бъде ръководен от изпълняващ функциите за неопределен период от време. „Ние обаче имаме болничен лист за вирусната му инфекция“, заключи Дишева.

И така, изборът за председател на окръжния съд в Хасково беше отложен за 16 юли.

Следващия вторник, на 25 юни, колегията трябваше да избере ръководител на окръжния съд в Пазарджик. Кандидатите също са двама – зам.-шефът на съда Александър Александров и Красимир Комсалов, съдия от този съд.

Но ден по-рано Красимир Комсалов внесе молба с искане за отлагане на избора, към която имаше болничен лист с диагноза… „вирусна инфекция – неуточнена“.

Дишева отново повтори съмненията си, като заяви, че няма друг вариант, освен да подкрепи отлагане на изслушването. То ще се състои на 17 септември.

Александър Александров беше уведомен лично, тъй като беше в сградата на ВСС. А Комсалов – по телефона.

След още една седмица – на 2 юли, Съдийската колегия трябваше да избере председател на Софийския военен съд. Тук кандидатите са трима – досегашният ръководител Мадлен Димитрова-Гебрева, военният следовател Христо Христов и шефът на районния съд в Ботевград Недко Петров.

Но на 1 юли във ВСС е постъпила молба за отлагане на избора от Недко Петров, който прилага болничен лист с диагноза… „вирусна инфекция – неуточнена“. Предписва отпуск по болест от 1 до 5 юли.

Атанаска Дишева само отбеляза, че кандидатите им са много болнави.

И този избор беше отложен – за 24 септември.

Мадлен Димитрова-Гебрева и Христо Христо лично научиха за новата дата, а Недко Петров беше уведомен по телефона.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:13
Гост

Проблема е че при мафиотските структури президентската република се превръща много лесно в република цар батюшка, както стана в Русия.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 15:10
Гост

Я случая става дума очевидно за измама и длъжностно престъпление на здравната „власт“. Ами така е като се овластиха дотолкова през епидемията че станаха недосегаеми и дори имаха право да не се прави аутопсия. Хайде да не ви се случва да паднете в грижовните им ръчички, когато те са заинтересованите.

Случаен
Случаен
05 юли 2024 9:01
Гост

Каквото повикало, такова се обадило. Защо не се изнесе информация колко пъти членовете на ВСС са отсъствали поради за0оляване, дори и поради екзотични екскурзии? Колко пъти се отлагат заседанията им поради липса на кворум? Каква я свършиха с медиацията и заповедните производства? Ама нали- тези болнични листове на съдиите кандидати са по-важни за обсъждане. Нивото къде е?

Един там
Един там
04 юли 2024 22:58
Гост

Преди години кандидатствах за председател.на съд.Едната кандидатка 2 пъти се разболяваше от подобни диагнози,които са непроверяеми..Разбира се беше ясно ,че се търси сигурност при гласуването и тя си спечели.Така,че нещо да се е променило?Просто гледайте философски на нешата и не се ядосвайте.Все пак умните действат на принципа на мафията,че винаги се играе само и единствено на 100 % сигурно.

Подобно
Подобно
05 юли 2024 13:36
Гост

Той сценарият си е един и същ. Защо да измислят нов? Нямаме право на избор какъв филм да гледаме. Затова пускат един и същ с години.

Д-р Мангъров
Д-р Мангъров
04 юли 2024 16:52
Гост

Virus corruptionis

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 12:57
Гост

Доста съмнителни са и кворумите на ВСС , бързо се разболявате и изчезвате, когото ви се нареди !Нормално е вашите методи да се прихванат

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 12:46
Гост

Написана статия, която да напомни за съществуването на Дишева. Ех, тези ведомствени жилища ….!

Аз, Свръх Аз и То
Аз, Свръх Аз и То
05 юли 2024 16:51
Гост

Жилища, жилища, но е факт, че само тя смее да си отваря устата там и от време на време казва нещата, такива каквито са.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 12:14
Гост

Няма ли 8 гласа „ЗА“q неуточнен вирус те спохожда завчаска.
Стара юридическа поговорка :)))

Аха
Аха
04 юли 2024 12:45
Гост

… Може и други диагнози – таквизи дал Господ! Важно е гласовете да са точни.

Калояна
Калояна
04 юли 2024 12:00
Гост

Като ни гледам съдиите ме е страх да ида на лекар е работата

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:59
Гост

Документ работа не върши, документ работа отчита…

Алексиева
Алексиева
04 юли 2024 11:58
Гост

Каквото и да си говорим болничния лист диктува работата

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:57
Гост

Конкуренцията да се поизпоти, да се поразходи до София 2-3-5 пъти и ей го септември дошъл

Съд
Съд
04 юли 2024 11:52
Гост

Каква би била причината за това протакане се чудя аз, какво печелят злоупотребяващите?

Що за въпрос?
Що за въпрос?
04 юли 2024 12:15
Гост

Доизкусуряване на бройката гласове – не са минали задкулисните преговори още, хората – в отпуски и по почивки. До септември се увеличава срокът за наддаванията.
Жалка работа. ВСС стана като ЦК на БКП – постоянен мандат до живот, все едно баба Цола Драгойчева е възкръстнала и се е принтирала. Нужен е нов Девети септември и изчистване на всичко по върховете на властта, без компромиси.

Надя
Надя
04 юли 2024 17:31
Гост

Ако СК на ВСС в деня на избора има кворум от само 8 души, то е ясно, че позитивно решение за избор трудно ще се постигне. Търси се по-голям кворум вероятно.

Велемир
Велемир
04 юли 2024 11:51
Гост

Е това е изключително непрофесионално и гавра с ВСС и всички съдилища, свързани с конкурсите

Кака Ви
Кака Ви
04 юли 2024 11:45
Гост

Каквато съдебната, такава и здравната ни система… Трагедия

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:45
Гост

Хахаххаах… Един и същ ли им е личния лекар?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 юли 2024 14:07
Гост

Надали е един и същ, но идентичността и най-вече неопределеността на диагнозата подсказва, че има нещо гнило в цялата работа, защото „неидентифициран вирус“ може да са и едни прости сополи, казано на разговорен език, важното е, че подобно лекарско заключение е универсално валидно за широк кръг от заболявания и трудно опровержимо, т.е. рискът от евентуално изобличаване на схемата е сведен до минимум.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 юли 2024 11:39
Гост

Сега ВСС като публичен орган, до който са достигнали сведения за евентуална злоупотреба на квалифицирани лица работещи правно регулирани професии в областта на здравеопазването, не е ли длъжен да сезира служебно компетентните органи или ще се преструва не съвсем тайно, че такива номерца минават, а после когато това се върши от подсъдими и адвокати за отлагане на заседания, воят, понякога съвсем основателно е до небесата? Личният пример винаги е най-ефективното и базово средство за управление на социалните процеси, другото е лицемерие и стимулиране на в най-добрия случай на недобросъвестно участие в разписаните процедурите. П.С. „Но отлагането води и до това… Покажи целия коментар »

Съд
Съд
04 юли 2024 11:55
Гост

Стартираме с главния прокурор… Онези в народното събрание дори не искам да ги коментирам…

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:37
Гост

ем кат няма осигурена подкрепа – ще се отлага с вирусна инфекция…..неуточнена.
Ко да праим?!

Анонимен
Анонимен
04 юли 2024 11:37
Гост

Не са болнави ,просто са обикновени, нещастни пу.тки, плод на последните 35 години „развитие“..

Иван
Иван
04 юли 2024 11:31
Гост

В Хасково само болнави 😀🥹