Делото, заведено от отстранения кмет на район „Илинден“ Емил Бранчевски, започна в Административния съд София град. Жалбата му е срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК)-София от 21 юни, с което бе отстранен от поста.

Основен аргумент на ОИК-София е, че той като кмет на 15 февруари е регистрирал своя фирма във Великобритания, което е в разрез със закона за местното самоуправление. Бранчевски категорично заявява, че това е фалшива регистрация с цел той да бъде отстранен от поста.

Сигналът, че кметът има фирма е подаден през март до ОИК-София от Радио и телевизия „Истина и Свобода“. За да провери това твърдение ОИК София изпраща запитване до Търговския регистър на Обединеното кралство. В получения отговор се обяснява, че регистърът е публичен и „ние може да се ползваме от документите и информацията, която се съдържа в него“, обясни Полина Витанова, председател на ОИК-София. На тази база комисията е приела за действително, че Бранчевски притежава фирмата „Clinic for medical services Branchevski-Kolev“ LTD, регистрирана на 15 февруари, защото така пише в регистъра на Обединеното кралство. Решението на ОИК-София може да се види тук.

Съдът установи на заседанието днес, че липсва легализиран превод на този отговор. ОИК-София е ползвала превод от английски, направен от неин служител. Причината – комисията няма бюджет за легализирани преводи, обясни Витанова. Съдия Снежанка Кьосева изиска за следващото заседание да се представи легализиран превод на отговора, за да се приложи към делото. Защитата на Бранчевски се ангажира да го предостави на следващото заседание, щом избирателната комисия няма средства да плати две страници легализиран превод от английски.

„В същото писмо англичаните признават, че те не могат да поемат ангажимент кое лице е свързано с подаването на документите. Казват също, че заявлението за регистрация на въпросното дружество не е подписано от никого. Англичаните препоръчват на всеки, който иска да се позове на техния търговски регистър да извърши допълнителни проверки, които ОИК-София в случая не е извършила“, заяви адвокат Христо Копаранов, който защитава Бранчевски и е общински съветник от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“. Този текст от писмото не е включен в решението на ОИК за отстраняването на районния кмет на „Илинден“, подчерта Копаранов.

Бранчевски е подал искане до Търговския регистър на Великобритания за допълнителна проверка – да установят кой е извършил онлайн регистрацията на 15 февруари от негово име. Той е сигнализирал и британската Служба за борба с измамите и киберпрестъпленията, както и Службата по дерегистрация на фирми.

„Първо се обърнах към британското посолство за съвет как да подходя. Те ми изпратиха писмо с алгоритъм от действия, които трябва да предприема. Което и направих“, каза Бранчевски пред „Дневник“.

Сега той очаква Търговският регистър да разгледа жалбата му и да се произнесе. Отговорът вече няма да е същият, както до ОИК-София, защото искането е за установяване на престъпление – фалшива регистрация на фирма с ползване на чужди лични данни.

Заради много случаи на злоупотреби от подобен характер са предприети промени в британското законодателство за по-стриктни изисквания при вписванията на фирми. Това е станало след февруари, когато е регистрирана фирмата на името на Бранчевски, уточни адвокатът му Копаранов.

За следващото заседание легализиран превод от английски на двете страници отговор на британския търговски регистър до ОИК-София, защото от комисията обявиха, че нямат средства за това.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar