ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

МВР няма никаква представа как Евелин Банев – Брендо, издирван и укриващ се от години, изведнъж се озова в София, пред затвора и сам поиска да влезе, за да търпи 6-годишната си присъда от България. Това излезе от брифинга, който вътрешният министър Калин Стоянов свика по темата. Калин Стоянов подробно обясни как Брендо е бил обявен за издирване, както и кога и какви български лични документи са му издавани. Въпреки това обаче публиката остава в неведение как Банев, уж така добре търсен, се озова с адвокат и нарамил сак пред централния затвор.

Вътрешното министерство не е установило категорично, че Банев е присъствал лично при заверка на пълномощно във врачанското село Тлачене, направена от кметския наместник, съобщи още Стоянов. „В началото на 2023 г. е извършена проверка по повод използвано пълномощно, съгласно което Евелин Банев – Брендо упълномощава адвокат от Софийската адвокатска колегия да го представлява. Пълномощното с дата 18 май 2022 г. е удостоверено с подписа на кметския наместник на село Тлачене, област Враца. В проведената беседа с него той твърди, че Банев е присъствал при заверката, като не е разговарял с него. В хода на проверката не са събрани категорични данни, които да сочат, че издирваното лице е посетило селото по повод заверката“, каза служебният МВР шеф.

Стоянов увери, че докато Банев е търсен, много пъти са проверявани адреси, лица и места, където може да се укрива. Освен това България е комуникирала с всички държави, за които е придобита информация, че Банев ползва техни документи – турски, гръцки, украински, унгарски и молдовски.

При явяването си в София Брендо е представил валидната си лична карта, издадена през 2016 г. от СДВР. Тогава той заявява и шофьорска книжка, която също му е издадена. И двата документа са с 10-годишна валидност.

Стоянов посочи, че последното официално отразено преминаване през ГКПП на България е на 13 юли 2103 г., когато е конвоиран от Италия във връзка с участие в наказателно производство. През 2018 г., когато Банев беше окончателно осъден в България, се оказа, че вече го няма тук.

През септември 2021 г. той беше задържан в Украйна, но пуснат 20 дни по-късно, след като местните власти установяват, че Банев има и украинско гражданство.

През юли 2022 г. той е обявен за международно издирване наново от Италия, на базата на европейска заповед за арест, издадена от съд в Милано.

След идването си в България, Банев пусна искане в съда да изтърпи тук и присъдите си от Италия (20 г.) и Румъния (10 г.). Предстои развитие по тази сюжетна линия.

Във „Фейсбук“ разследващият сайт bird.bg припомня за присъдата на Софийския апелативен съд от март 2017 г. по делото на Брендо. В нея има раздел за пътуванията му в чужбина с чужда самоличност. „За част от своите пътувания подсъдимият Банев използвал документи за самоличност, които били издадени на името на две други лица – на починалия в М. през 1976 година при автомобилна катастрофа 5-годишен А. Г. и на името на унгарския гражданин З. М.“, се казва в съдебния акт.

Става ясно, че през 2002 г. МВР издава на Брендо документи на името на загиналото дете – задграничен паспорт и лична карта. Паспортът е ползван много пъти, като съдът ги изрежда – за напускане на страната като пешеходец, при влизане в Италия, при влизане в Гърция и т.н.

Калин Стоянов днес не спомена и дума за тези документи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar