Отстраняването на кмета на столичния район „Илинден“ Емил Бранчевски заради несъвместимост беше потвърдено от Административния съд – София град. Решението излезе скоростно – само ден, след като казусът е стигнал до съда.

На 21 юни Общинската избирателна комисия (ОИК) – София град реши да отстрани Емил Бранчевски, издигнат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“/“Спаси София“ заради участието му във фирма, регистрирана преди няколко месеца във Великобритания. По закон районните кметове не могат да извършват търговска дейност и да участват в управлението на фирми. Те имат едномесечен срок от встъпването си в длъжност, за да спазят изискването на закона. В София кметът, районните кметове и общинските съветници встъпиха в длъжност на 3 ноември 2023 г.

Емил Бранчевски твърди, че фирмата във Великобритания е регистрирана без неговото знание и при злоупотреба с личните му данни. Заяви, че е подал сигнали за това до институциите. Въпреки това ОИК го отстрани от поста, а в решението е посочено, че няма доказателства за сигналите на кмета на район „Илинден“ срещу злоупотребата с личните му данни. Сигналите, по които се произнесе комисията са от Радио и телевизия „Истина и Свобода“, както и от инициативен комитет „Захарна Фабрика“.

Радио и телевизия „Истина и свобода“ подаде подобна жалба и срещу избора на Васил терзиев за кмет на София, по която към момента няма произнасяне от страна на избирателната комисия. Същата организация атакува и избора на Благомир Коцев за кмет на Варна.

Емил Бранчевски е обжалвал решението на общинската избирателна комисия в понеделник, 24 юни, а на 25 юни вечеимаше решение по казуса. То също може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Още в първите месеци от встъпването на Емил Бранчевски в длъжност срещу него бяха организирани протести. Граждани на района твърдяха, че той не ходи на работа, а е в Германия, където работи в болница. Емил Бранчевски отрече и заяви, че е бил в болница в чужбина. Подкрепилите го на изборите „Спаси София“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че става въпрос за заговор от страна на ГЕРБ, които правят всичко възможно, за да отстранят районния кмет на „Илинден“.

Още две жалби

В понеделник ОИК София град се занимава с жалба срещу друг районен кмет на ПП-ДБ и „Спаси София“ – Ясен Русев, който е кмет на район „Искър“. Общинската избирателна комисия не събра достатъчно гласове, за да го отстрани. Решението обаче може да се обжалва в съда и ако това се случи, казусът ще се гледа отново.

До обсъждането на въпроса се стигна след жалба, подадена от Мартин Милев, в която се твърди, че един месец след избирането си Ясен Русев продължава да има участие в търговска фирма. В жалбата се посочва, че това е дружеството „3 ЕН 3“. Според Търговския регистър Ясен Русев е бил освободен като управител на дружеството на 6 декември 2023 г. Прехвърлил е акциите си в компанията на 26 януари 2024 г, което е повече от два месеца след встъпването му в длъжност.

Мартин Милев, който е бил кандидат за депутат от ГЕРБ, е подал подобна жалба и срещу кмета на „Оборище“ Георги Кузмов, който отново е от ПП-ДБ/“Спаси София“. Според данните в Търговския регистър Георги Кузмов все още има участие в няколко фирми. Жалбата по неговия случай още не е разглеждана от ОИК.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar