Съдът окончателно осъди бившата председателка на ТЕЛК – Ловеч на „пробация“ за две години.

Минкова е призната за виновна за получаването на подкуп за издаване на фалшив документ за нетрудоспособност.

Върховният касационен съд остави в сила решението от 1 декември 2023 г. на Апелативния съд във Велико Търново. То не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по касационна жалба на Донка Минкова. С присъда на Окръжен съд – Ловеч подсъдимата е призната за виновна за това, че на 28 януари 2019 г. в качеството си на председател на ТЕЛК – Ловеч, е приела 200 лв. подкуп, за да извърши действие по служба. Наложено ѝ е наказанието „пробация“, включващо пробационните мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес“, „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ и „поправителен труд“ – всички за период от две години. С решението на Апелативен съд – Велико Търново присъдата е изменена в частта относно веществените доказателства, а в останалата част е потвърдена.

ВКС приема касационната жалба за неоснователна и постановява, че оплакването за неправилно формулирано обвинение с внесения обвинителен акт поради неяснота относно мястото на извършване на деянието е неоснователно. ВКС счита, че подсъдимата е била информирана в пълнота за предявеното ѝ обвинение и не е била възпрепятствана да организира и реализира своята защита.

Последната съдебна инстанция не приема и оплакването за явна несправедливост на наложеното наказание. Продължителността на пробационните мерки е съобразена с високата степен на обществена опасност на извършеното деяние с оглед засягането на обществените отношения, свързани със здравното социално осигуряване на гражданите и правата им да бъдат компенсирани при получаване на професионално увреждане на здравето или при загуба или намаляване на тяхната работоспособност, отбелязва се в позицията.

Припомняме, Михайлова беше временно отстранена от длъжност в края на януари 2019 г., след като полицията я арестува в момент на получаване на подкуп за издаване на фалшиво ТЕЛК решение. При претърсване на жилището й бяха открити голяма сума пари, както и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения, в които е имало по 500 лева.

По-късно стана ясно и че в ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност.

През април същата година Окръжният съд в Ловеч реши да пусне Минкова под домашен арест. Няколко месеца по-късно пък мярката й беше променена на „парична гаранция“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar