Коалицията на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ и обвиняем Васил Божков „Център“, който в петък ще се изправи пред съда по обвинения за престъпления по т.нар. „хазартно дело“, постигна по-добър изборен резултат от разследвалия го бивш главен прокурор Иван Гешев и коалицията, в която той участва „Граждански блок“.

При обработени 93.53% СИК протоколи в РИК и данни към 18:00 ч. днес резултатът на Божков и „Център“ е 22 920 гласа, което е 1.16% от подкрепата на гласоподавателите. Бившият главен прокурор Иван Гешев, който участва в изборите в коалиция „Граждански блок“ заедно с Партията на българските жени на Весела Драганова е събрал подкрепата на едва 2851 души или 0.14%.

Доколкото обаче и двете формации са регистрирани в ЦИК като коалиции, те няма да ползват държавна субсидия, която за партиите се полага след преминаване на 1% от подкрепата, а за коалициите той е 4%. Субсидията се изчислява на база на действителните гласове за съответната партия, умножени по 8 лв. Това е стойността, която Бюджет 2024 залага.

Божков: Бих си партнирал политически с Гешев, ако каже кой му е нареждал и се покае

На 9 юни бившият главен прокурор Иван Гешев, водач на листата на КП „Граждански блок“ и обвиняемият Васил Божков, който води списъка от кандидат-депутати на „Център“ се изправиха един срещу друг в 25 МИР, където по традиция се водят т.нар. „лидерски битки“.

„Когато началото е трудно, успехът предстои. Благодаря ви за подкрепата. Център продължава борбата си до победа. #БъдетеЗдрави“, написа в профила си във Фейсбук, откъдето предимно води кампанията си, Васил Божков ден след изборите.

„Благодаря за услията на всички, които се включихте в кампанията и на всички, които подкрепихте ГРАЖДАНСКИ БЛОК! Продължаваме заедно!“, обърна се Гешев към привържениците си, за да отчете изборния резултат.

Най-много гласове Божков има в София, Благоевград и Пазарджик, показват данните на ЦИК при данни от 97.03% от протоколите, а 1550 българи зад граница са гласували за „Център“ на Божков.

Коалицията, в която участва и Гешев, е получила най-голяма подкрепа в София, Благоевград, Бургас и Сливен. 49 души зад граница са дали гласа си за коалицията на бившия главен прокурор.

Докато беше главен прокурор Иван Гешев разследва Васил Божков, а след връщането на хазартния бизнесмен в България и след отстраняването на Гешев, в различни медийни участия и двамата са коментирали въпроса дали биха се коалирали срещу Бойко Борисов, когото и двамата обвиняват.

„Бих си партнирал с партията на Иван Гешев, ако той честно излезе и каже как е работил, кой му е нареждал и какви безобразия е правил. Да се покае, да каже истината за всичко, което се е случило и тогава бихме могли да си партнираме с него“, коментира Божков в отговор на въпрос дали би си партнирал с политическия проект на бившия главен прокурор Иван Гешев.

В началото на май Гешев коментира при Станислав Цанов: „Това, че си противник с някой, не значи, че не можеш да го уважаваш в някаква степен. Това са две успоредни магистрали. Който и да стигне първи, ще е добре за България“ като така потвърди, че предпочита да работи с него, отколкото с Борисов.

Движение „Център“ бе основано от бизнесмена Васил Божков през февруари 2024 г., след като предишният му политически проект – „Българско лято“, попадна заедно с него в списъка на санкционираните по американския закон „Магнитски“ личности и организации и не може да се явява на избори.Партньори на Божков, на когото са повдигнати близо 20 обвинения, са бившите партньори на „Български възход“ и Стефан Янев – партиите „Свобода“ и „Българска земеделска партия“.

С коалиция „Граждански блок“ на изборите се яви бившият главен прокурор Иван Гешев, чийто политически проект все още не е регистриран. В обединението участват партиите Български демократичен съюз „Радикали“ и Партията на българските жени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar