Служебният премиер Димитър Главчев е на път да създаде прецедент с питане до Народното събрание той или президентът Румен Радев да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 10 юли. До този момент решението винаги е било на правителството, чието правомощие лесно може да бъде извлечено от конституцията. В нея изрично е записано, че „Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите“.

„Дано да има редовно правителство, което да го определи, но ако дотогава няма, ще се обърна към Народното събрание“, каза в отговор на въпрос на журналисти служебният премиер на ГКПП „Капитан Андреево“. „Все пак сме парламентарна република и трябва парламентът да се произнесе с решение, за да бъде то максимално легитимно. Парламентът трябва да определи кой да води делегацията и какъв мандат да му даде за разговорите на срещата на върха“, добави служебният премиер.

Това е само пореден рунд от институционалната война за това дали президентът Румен Радев или премиерът Димитър Главчев да представляват България на срещата на върха на страните-членки на НАТО във Вашингтон през юли.

„Президентът има лична покана за участието в тази среща и с позицията, която той зае тези дни, аз мисля, че такива гласове трябва да се чуват, защото чрез неговата позиция говори не само държавният глава, който има отговорност към гражданите и към армията, говори гласът на разума“, заяви преди дни вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя не очаква на лидерската среща на НАТО да се повтори ситуацията от миналата година, когато на форума България беше представлявана от премиера, а не от президента. През 2023 г. на срещата на НАТО във Вилнюс делегацията бе водена от тогавашния премиер Николай Денков.

Обичайната процедура при такива срещи е лични покани да получават и президент, и премиер, а окончателното решение кой точно да отиде е на Министерския съвет. Вероятно нещата ще се решат след изборите на 9 юни. Възможността за много кратко време след вота да има нов кабинет и нов редовен премиер е малка. Затова и изборът ще е почти сигурно между Радев и служебния премиер Димитър Главчев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar