„Върховенството на правото ще е една от основните теми в работата ми, ако бъда избран за член на Европейския парламент. Както и законодателство, което да взаимодейства по някакъв начин със санкциите, наложени по глобалния закон „Магнитски“. Нямаме конкретна идея как може да се изработи такова законодателство от членовете на Европейския парламент, защото те нямат законодателна инициатива, както например имат народните представители в българското Народното събрание. Но това е тема, по която може да се работи.“

Това коментира Никола Минчев, който е водач на листата на ПП-ДБ за Европейския парламент.

„Може да се мисли как санкциите „Магнитски“ по някакъв начин да бъдат отразявани и в европейския правен мир“, обясни Минчев. „Като говорим за фактора „Магнитски“, не трябва да отминаваме и фактът, че американските визи за Румъния изведнъж паднаха, а нашите останаха“, допълни водачът на евролистата на ПП-ДБ. Очевидно в очите на САЩ между нас и Румъния има много голяма разлика в борбата с корупцията, така че няма защо да се учудваме и на различно третиране, каза още Минчев. И даде пример, че Румъния има Лаура Кьовеши начело на Европейската прокуратура.

Минчев разказа, че по време на срещите си с хората из страната е получавал сигнали за злоупотреби с евросредства.

„Не само Европейският парламент, но и европейските институции като цяло се струват малко далечни на българския избирател. Все едно те ни спускат решения, които ние трябва да изпълним. Този проблем се дължи на факта, че ние, политиците, не обясняваме достатъчно ясно каква е взаимовръзката между решенията, които се взимат на ниво ЕС и нашето ежедневие“, коментира още водачът на евролистата на ПП-ДБ. Според него хората с т.нар. патриотарски дух нямат за цел да отидат в Брюксел, за да разговарят с другите си колеги. „Те не отиват, за да защитават българския интерес. Те отиват с идеята да викат, но това викане не отваря врати, то само ги затваря“, допълни той.

Минчев очаква крайно десните да имат по-голямо представителство, отколкото имаха в последния Европейски парламент, но не и такава сила, която да им даде възможност да ерозират отвътре Европейския съюз. Той напомни, че преди 5 г. също се очакваше възход на крайно десните, но той не се случи, защото тихото мнозинство излезе и гласува. И тази по-висока избирателна активност неутрализира ръста на крайно десните, допълни той.

Дори и да имат ръст сега, Минчев очаква основното мнозинството в ЕП, което ще избира новата Еврокомисия, да си остане между същите политически играчи, както досега – Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и либералите.

„Европа на нациите е термин, който вече има негативна конотация заради това, че го употребяват крайнодесните, които не искат Европа на нациите, а искат раздробена Европа. Аз смятам, че засилената европейска интеграция е интересът на България. ЕС е съюз, в който има уникална икономическа и политическа интеграция“, допълни той.

Смятам, че ще има промени по Зелената сделка в рамките на този мандат, така че тя да стане по-балансирана, между силна икономика и чиста природа, коментира още Минчев.

На 9 юни гласувайте с номер 14 в бюлетината и преференция 101.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar