Френското разузнаване смята, че Русия може да стои зад акцията с петте ковчега на предполагаеми „френски войници в Украйна“, пише вестник Le Monde.

В събота сутринта, 1 юни, трима мъже разтоварват пет ковчега, покрити с френски знамена, от микробус в центъра на Париж. Оказало се, че ковчезите съдържат торби с гипс.

Полицията бързо задържа 38-годишния шофьор на микробуса, който заяви, че двамата мъже са му платили 40 евро (според друга информация – 120 евро), за да превози ковчезите, и че е пътувал до Париж от България ден преди инцидента.

В същия ден полицията задържа двама мъже на 25 и 17 години на автогара Берси в югоизточната част на Париж, тъй като се предполага, че са планирали да се качат на автобус за Берлин.

Според съобщения във френските медии двамата мъже са казали на полицията, че са пътници в микробус и че са получили по 400 евро, за да разтоварят ковчези в подножието на Айфеловата кула.

Както отбелязва Le Monde, показанията на задържаните и съдържанието на телефона на един от тях сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от 34-годишния български гражданин Георги Ф.

Той е издирван по подозрение за участие в други два подобни инцидента – появата на десетки кървавочервени отпечатъци от ръце на Стената на праведниците в Мемориала на Холокоста в Париж в нощта на 14 май, както и стотици изображения на Звездите на Давид по улиците на Париж през октомври 2023 г.

АФП, позовавайки се на прокуратурата, пише, че акцията с ковчезите може да се тълкува като акт на психическо насилие, а възможното наказание – три години затвор или глоба от 45 хил. евро.

Френският президент Еманюел Макрон в края на февруари беше първият западен лидер, който допусна възможността за изпращане на военен персонал в Украйна. По-късно няколко пъти повтори, че тази възможност не може да бъде изключена.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar