Докладът на ДАНС от за 2023 г. посочи кои са най-големите заплахи за националната сигурност на България. Според него през настоящата година ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу сигурността на страната, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки.

„Аз не виждам къде толкова са очертани заплахите и да е тревожен докладът. Дори според мен липсва автентична кореспонденция между съдържание и изводи. Това да кажеш, че през следващата 2024 година ще има изключителни опасности, радикализация, без да си го потвърдил с данни… „, каза Тихомир Стойчев, експерт и преподавател по национална сигурност.

Според него докладът на ДАНС е закъснял и е трябвало още през март месец да излязат докладите на всички служби, които да минат през Съвета за сигурност и гласуване на МС, след което да отидат в НС.

„Твърде малко съществена информация има в този доклад, която да направи изводи за способностите на службите ни. Иначе те говорят, че гарантират приемственост, че обновяват състава, а и вероятно е така – като минете през двора на службата, виждате, че влизат и млади хора, но с какъв капацитет и подготовка са те?“, каза още той.

По думите на Стойчев липсва парламентарен контрол както върху службите така и върху СРС-тата.

Журналистът Асен Генов също не вярва, че докладът успява да снабди хората и политиците със съществена нова информация.

„Обществото не знае какво точно е ДАНС. Ако се позовем на закона, това е службата, която се грижи да защитава реда и националната сигурност в страната. Това означава ли, че от парламентарната трибуна трябва да чуваме обвинения кой политик каква държавна измама е извършил от шефа на ДАНС, например?“, казва журналистът.

Той припомни и за случай от миналата седмица в ЕП, когато имаше обиск в офиса на евродепутат по подозрения за извършване на проруска дейност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar