Бившият президент на САЩ и кандидат отново за поста – Доналд Тръмп, е признат за виновен по всички 34 обвинения за фалшифициране на финансови документи, за да скрие от избирателите си, че е платил на порноактрисата Сторми Даниълс $130 000, за да скрие, че са имали интимна връзка.

Това реши съдебното жури в Ню Йорк, а съдията Хуан Мърчан насрочи за 11 юли обявяването на размера на наказанието. За това престъпление Тръмп може да получи от една до четири години затвор, но е малко вероятно наказанието му да е ефективно, тъй като може да бъде осъден да плати само глоба или да бъде оставен под домашен арест. Съдебната практика също показва, че за фалшифициране на документи, извършени от лица без криминално минало, съдилищата най-често налагат глоби или пробация.

Евентуална ефективна присъда за Тръмп би била предизвикателство и за неговата охрана, тъй като той е бивш президент и му се полага доживотна охрана от тайните служби, която трудно може да бъде осигурена в затвора.

Предстоят и месеци на обжалване, но при всички положения Доналд Тръмп вече е първият президент на САЩ, който е бил признат за виновен за извършено престъпление. Съдия Мърчан благодари на съдебните заседатели за тяхната служба. „Никой не може да те накара да правиш нещо, което не искаш. Изборът е ваш“, каза той.

Тръмп е кандидат за президент на Републиканската партия и дори да бъде признат окончателно за виновен и да бъде осъден ефективно, това само по себе си не може да го спре от участие в изборите. Това е така, тъй като единственото изискване към кандидатите за президент в САЩ е да са родени там, да са навършили 35 години и да са живели в щатите поне 14 години.

„Гражданските ми права бяха напълно нарушени от този силно политически, противоконституционен и възпрепятстващ изборите лов на вещици. Нашата провалена нация е обект на присмех по целия свят! Истинската присъда на народа ще бъде произнесена на 5 ноември”, коментира присъдата Тръмп.

Фактът, че кандидатът за президент на републиканците е признат за виновен може обаче да повлияе на резултата от изборите, тъй като проучвания показаха, че един от четирима избиратели на републиканците не биха гласували за Тръмп, ако бъде признат за виновен.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Зрител
Зрител
01 юни 2024 12:22
Гост

Време беше да понесе някаква отговорност тръмпунгера. Браво.

това е абсурдно
това е абсурдно
31 май 2024 15:16
Гост

осъдили го,че спал с порнозвезда и осчетоводил хонорара в друга сметка??? Това е толкова нелепо,че няма накъде. И то държава в която драг-кралици ходят по детските градини?!?!? Та и съдията му – основен спонсор на демократите/ама отвод, ама предубеденост-няма/… Предизборната цел е ясна! Нещата очевидно отиват към диктат.

има и друго решение
има и друго решение
31 май 2024 19:07
Гост

Не са точно такива фактите както твърдите. А и решението (към момента) не е на съдията, а на 12 различни човека, взето единодушно.

има,ама няма
има,ама няма
02 юни 2024 8:30
Гост

От жури(тези 12),което съдията лично избира,даже 3 пъти смени. Сериозно пресяване и мотивация е паднала!

sawo
sawo
31 май 2024 13:33
Гост

Яко тролове са налазили тука, после да се говори че не бил свързан с русия тръмпета. Щом русия дава пари да го защитават в интернет, очевидно не е случайно.

Кики
Кики
31 май 2024 13:17
Гост

Ще го осъдят я! Какво като е президент.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 12:25
Гост

Голямо шубе ги гони соросоидите, че ще дойде пак на власт през ноември и ще им разкаже играта

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 май 2024 10:36
Гост

Еми, съвсем случайно това става точно преди изборите за президент, щото и там производствата се точат с години, видиш ли, после да не се чудим, ако ССБ или някое друго квазигражданско НПО вземе, че започне да се саморазправя с инакомислещи политици, които не се вписват в „стандартите на общността“.

П.С. Изглежда, Харвард възпитава „добри“ навици при боравенето с документи, като се има предвид разследването срещу съставянето на фалшиви документи и подправянето на подписи от лицето Л.Б. у нас.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 11:02
Гост

И от К.П. съзнателно затаил в декларация, че има и канадско гражданство, освен българско.

Андро
Андро
31 май 2024 10:33
Гост

Представяте ли си в България да има осъден президент или министър председател?

Станкова
Станкова
31 май 2024 9:42
Гост

Едно трябва да му се признае обаче. След като призна, че е заплашвал европейски президент и държави, че ако не си плащат на НАТО няма да ги пази, дори ще провокира Путин да прави каквото иска с тия държави – наистина потекоха пари. Всички приеха, че трябва да се плащат ама наситина 2% от БВП за отбрана. А после почна да говори в кампанията и за 3% от БВП. В резултат куп европейски страни, включително и ние почнахме да предвиждаме и 3% от БВП за отбрана. Което неминуемо ще доведе до повишаване на нивото.

Ървин
Ървин
31 май 2024 9:40
Гост

Палячо!

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 9:40
Гост

Деструктивен човек и клоун

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 9:40
Гост

Не става добре за света. Дано всичко е наред след президентските избори. От друга страна няма право на трети мандат. Да изкара един втори и да се спре с тая простотия. Че иначе докато е жив ще ни плаши, че може да стане президент, като се кандидатира непрекъснато

има и друго решение
има и друго решение
31 май 2024 11:29
Гост

Ако не го изберат на тези избори, докато тече предстоящият мандат този клоун може да получи от всевишния съд абсолютна забрана за всякаква дейност.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 9:39
Гост

Реално Путлер го има за негов човек. Ким Чен Ун също. Жалка работа. Дано не го изберат. Ама и там опростачването на населенито е огромно. Масово се информират от конспиративни сайтове и страници и „свободни“ медии и журналя, като тукашните, които се информират от Копейкин, Волгин и Киро Брейка. Вярват на опашати лъжи, които обаче се разпространяват супер масово във Фейсбук, без да се мисли и проверява информацията.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 12:24
Гост

Напротив, информираме се само от Иван Костов, Христо Иванов и Кирил Петков. Каквото кажат те, за нас е закон

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 9:38
Гост

Според мен справедливостта възтържествува. Може да няма преки доказателства, че той е организирал погромите над Белия Дом, но е пределно ясно за всички, че той е подстрекател и за този бунт.

Тинчев
Тинчев
31 май 2024 9:37
Гост

Което само доказва, че този човек няма място в Белия дом. Но тамушните плоскоземци му се радват. Тъпотията и липсата на информираност са еднакви навсякъде и не признават националност, раса или пол. Дали ще си български плоскоземец, антиваксър и мангъроид или американси е все тая. Все е деструктивно. Да гласуваш за това чучело или за Копейкин е все зле.

Анонимен
Анонимен
31 май 2024 11:03
Гост

Лапай патката на генерал гном

Бобчев
Бобчев
31 май 2024 9:36
Гост

След като влезе в историята с това си „постижение“, сега може и да стане първия президент, кйто да управлява страната от панделата.

Арнаудова
Арнаудова
31 май 2024 9:35
Гост

Не им пречи. Там може и в затвора да си и пак да си президент.

Милчев
Милчев
31 май 2024 9:35
Гост

Браво на него. Успя да се прочуе с нещо и да стане първи.