Не службите, а политиците се изкушават да използват нерегламентирани средства, с които създават компромати. Много често и се изкушават по един или друг начин и да въвлекат службите в тази своя война. Това коментира пред БТВ бившият шеф на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Цветлин Йовчев. Поводът за коментара му бяха записите, които бяха пуснати миналата седмица в няколко сайта от частен разговор между политици от Продължаваме промяната.

Според Цветлин Йовчев важно е в случая да се разбере механизмът, по който са направени тези записи и дали той е бил незаконен. „Мога да се обзаложа, че не е по законен път“, заяви Йовчев, според когото в службите „няма толкова глупав човек, който да си заложи главата за това“.

Едновременно с това Йовчев не отхвърли възможността този запис да е бил направен от частни разузнавателни структури. Макар и не директно Цветлин Йовчев заяви, че знае за съществуването на такива „частни разузнавателни структури“ у нас и не изключва да са една, две, а може и да са повече. „Слуховете говорят, че те са повече от една.“

Цветлин Йовчев посочи като пример случая „Марсалек“ в Австрия, където именно частна разузнавателна структура и бивши служители на службите, бяха събирали информация за журналиста Христо Грозев по поръчение на Кремъл. „Тези структури трябва да се ликвидират – опасни са не само заради компроматната война, а и за националната сигурност“, категоричен е бившият председател на ДАНС.

Странното обаче е, по думите на Цветлин Йовчев, че държавата и законодателя не правят нищо по въпроса да неутрализират съществуването им. Няма и специализирано звено, което да им противодейства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar