Несбъднат принц, бивш съдия и депутат, както и пенсионирани военни бяха сред деветимата предполагаеми заговорници, изправени на съд във вторник за заговор на германското правителство.

Прокурорите твърдят, че те са били водачи на терористичен заговор за сваляне на властта и поставяне начело на Федералната република на инвеститор на недвижими имоти и потомък на обезвластена дистания Хайнрих XIII Принц Ройс.

Заговорът, придобил известност чрез името на групата „Райхсбюргери“ („Граждани на Райха“) беше разкрит през 2022 г.

Нашумялото дело в съдебна зала с максимална сигурност в покрайнините на Франкфурт, е второто, което започва срещу заговорниците. Първото започна през април в Щутгарт. Общо на на не по-малко от 27 души са повдигнати обвинения

Обвиняемите, които заеха местата си във вторник, според прокурорите са политическите и военните лидери на начинанието, включващо нахлуване в парламента и задържане на депутати.

„Те са знаели, че завземането на властта ще включва убийства на хора“, пишат прокурорите.

Подсъдимите не се признават за виновни по обвиненията в тероризъм и държавна измяна.

Ройс, централната фигура на движението, който според прокурорите е бил домакин на срещи за планиране в ловната си хижа в Източна Германия, влезе в съда със син пуловер и синьо сако върху бяла риза и изглеждаше отслабнал след ареста си.

Според прокурорите обвиняемите са привърженици на „Райхсбюргерите“, които смятат, че днешната германска държава е нелегитимна фасада и че те са граждани на монархия, която, твърдят те, е легитимна дори след официалното й премахване след поражението на Германия в Първата световна война.

Службите за сигурност казват, че теорията на конспирацията, развивана от тях, има паралели с движението QAnon, което беше в основата щурма на Капитолия на САЩ през 2021 г.. Според тях в Германия има около 21 хил. привърженици на „Райхсбюргерите“.

Хилядите „райхсбюргери“, копнеещи по Германската империя, не са за подценяване

Сред обвиняемите са бившите офицери от армията Максимилиан Едер и Рюдигер фон Пескаторе, както и бившата съдия и бивш депутат от крайнодесните Биргит Малсак-Винкман.

Прокурорите твърдят, че Малсак-Винкман е използвала парламентарните си привилегии, за да разведе неколцина от заговорниците около сградата на парламента в Берлин, за да им помогне да планират атаката.

В интервю от затвора за списание „Щерн“ казва, че обиколката е трябвало да уточни подходящи места, на които да бъдат пресрещнати депутати, които според заговорниците са участвали в група за насилие над деца.

Главните заподозрени са обвинени, че са търсили подкрепата на руски представители, с които са се срещали в руски консулства в Германия и в словашката столица Братислава.

Те са смятали, че страните – победители във Втората световна война, включително Русия и Съединените щати, са били готови да подкрепят възкресението на „истинската Германия“, която да замени днешната република.

Според прокурорите заговорниците са разполагали с половин милион евро и са успели да си осигурят над 100 хил. патрона.

Откриването на процеса привлече десетки зрители и журналисти, които се наредиха часове преди началото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Randi D. Brown
Randi D. Brown
25 юни 2024 4:56
Гост

I enjoy reading your writings and find them to be extremely useful. Come play geometry dash online with me if you have any free time. Many thanks for it.