Режисьорът Роман Полански бе оправдан от френски съд по дело за клевета на британската актриса Шарлот Луис, след като тя го обвини, че я е изнасилил, когато е била тийнейджърка, съобщиха АФП и Ройтерс.

Луис, която е на 56 години, обвини през 2010 г., че френско-полският директор я е насилил сексуално в парижкия си апартамент през 1983 г., когато е била 16-годишна и е пристигнала в Париж за кастинг. Тя играе във филма му от 1986 г. „Пирати“, пише БТА.

Луис заведе дело за клевета, след като Полански определи твърденията й като „гнусна лъжа“ в интервю през 2019 г. за „Пари мач“. В публикацията на списанието се посочва, че Полански е цитирал думи, приписвани на Луис, от интервю, което тя дава през 1999 г. за „Нюз ъф дъ уърлд“. Твърди, че тогава тя казала: „Исках да бъда негова любовница… Вероятно аз го исках повече, отколкото той мен.“ Луис оспорва точността на цитата.

Адвокатката на Полански Делфин Мейе приветства решението на съда като „важен ден за свободното слово и правото на защита“. „Днес съдът каза: да, хората могат да оспорят обвиненията“, добави тя.

Луис каза, че ще оспорва присъдата. „Чувствам се тъжна и разочарована. Това е тъжен ден за жените и мъжете. Но това не е краят. Ще обжалвам“, каза тя през сълзи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar