Жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са все по-често са мъже. Те са принуждавани да работят в западноевропейски страни. Това обясни Росица Янева от Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас. Звеното днес провежда специализирано обучение за прокурори и разследващи полицаи на тема: „Идентификация, разследване и насочване на жертвите на трафик на хора“.

Лектори са Гергана Кюркчийска ,прокурор в Софийска градска прокуратура, която е работила по разкриването на трафик с 68 души и Анна Николова,председател на Сдружение „SOS семейства в риск“ – Варна.

Целта на обучението е повишаване компетенциите на професионалистите от прокуратура и полиция за разпознаване и разследване на случаите на трафик на хора в разнообразните му форми – за сексуална, трудова експлоатация, за продажба на новородени, за продажба на органи, просия и джебчийство, фиктивни бракове и др.

Средно 40-50 души са жертвите на трафик на хора за година, каза още Янева. На първо място са случаите на сексуална експлоатация, следват тези на бременни жени, които ходят да раждат и подават децата си в Гърция и Кипър. 100 процента от бъдещите майки са от ромски произход. Те са и от места, където има ромски общности. Тази тенденция не е отшумяла, тя остана извън фокуса на новините през последните години заради мигрантския поток, но продължава да съществува.

Продължава и трафикът с цел сексуална експлоатация, негови жертви са жени, но през последните години и мъже:

„Мъже са експлоатирани сексуално, защото, за съжаление, това е услуга, която се търси в богатите страни от Западна Европа. В България сме страна на произход на жертвите на трафик на хора. Тук те се набират поради икономически причини.“

Лятото бургаски регион е място, където се предоставят сексуални услуги:

„Набират се от вътрешността на страната, транспортират се към Черноморието и тук се експлоатират сексуално, българки, но и чужденки от Молдова и Украйна. Бежанките от войната също са уязвима група, поради това че са далеч от обичайната си среда, без работа са и са понякога в икономическа нужда“.

Младите момичета и жените стават обект на набиране от трафикантите чрез т.н меки способи. Създава се близка, емоционална връзка или влюбване. Това е методът „Loverboy“. Трафикантът подхожда стратегически към момиче в заведение, на някакво друго публично място, което е преценил или забелязал, че е с по-ниско самочувствие, има нужда от внимание. Експлоатира се основна човешка потребност от близост, поясни Янева.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar