16 декара парцел в столичния квартал „Факултета“, който сега е незаконно бунище, ще стане паркинг на колите, иззети от пияни и дрогирани шофьори. Столичната община предоставя безвъзмездно този терен на МВР. След законодателните промени от миналата година полицията в София е изчерпала капацитета на паркингите за автомобили, отнети по различни дела.

С подаряването на терена Столичната община смята, че ще реши няколко проблема едновременно. „Първо – ще решим проблемите с незаконно иззетите автомобили. Второто, което ще направим – това място ще престане да бъде сметище. Ще престане горенето на отпадъци и ще подобрим изключително много сигурността на района“, обясни председателят на СОС Цветомир Петров.

Преди обаче сметището да се превърне в паркинг е необходимо парцелът да се изчисти и облагороди. „Ще осигурим достъп и през ул. „Несебър“. Ще предприемем действия и за облагородяване на терена, включително и на пътната инфраструктура, водеща насам“, посочи кметът на район „Красна поляна“ Димитър Петров.

От СДВР приемат идеята. Сега иззетите коли задръстват паркингите пред районните управления, но там местата не достигат. Заради това някои са паркирани и на тротоари. „Ежедневно задържаме такива автомобили и вече няма къде“, допълни заместник-началникът на Трето РУ – София ком. Станислава Тодорова.

И смятат, че с присъствието си там ще противодействат и на престъпността в ромската махала. „Смятаме да има допълнителен патрул, който да обикаля около паркинга. Ще бъде изградено и видеонаблюдение. Ще бъдат направени различни плацове за всяко едно районно“, допълни Тодорова.

Точката за парцела влиза в дневния ред на Столичния общински съвет в четвъртък.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar