Иранският режисьор Мохамед Расулоф, чийто последен филм ще бъде показан на откриващия се във вторник филмов фестивал в Кан, обяви в профила си в Инстаграм, че е напуснал Иран, предаде Ройтерс.

Миналата седмица той беше осъден в родината си на осем години лишаване от свобода, като пет от тях трябва да излежи. Расулоф е наказан заради „заговор срещу националната сигурност“, обяви адвокатът му Бабак Пакня миналата седмица.

„Благодарен съм на моите приятели, познати и на хората, които ми помогнаха, понякога с цената на живота си, да премина границата и да стигна на безопасно място“, написа Расулоф в публикацията. Тя е придружена и от видео, показващо заснежени планини.

Адвокатът Пакня потвърди, че клиентът му е извън родината си. „Мохамед Расулоф е напуснал Иран и ще присъства на фестивала в Кан“, каза юристът пред АФП в понеделник.

Смята се, че 51-годишният Расулоф не е бил в затвора. В Иран обвиняемите остават извън местата за лишаване от свобода до произнасяне на присъда, след което влизат в затвора, за да излежат наказанията си, отбелязва АФП.

Според изявление на компанията, отговаряща за разпространението на филма на Расулоф „Семето на дивата смокиня“ във Франция, в момента „режисьорът се намира на безопасно място в Европа“, пише БТА.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar