Прокуратурата е образувала проверка по сигнала на служебния премиер Димитър Главчев, свързан с опита да бъде създадена многопрофилната частна болница „Мама и аз“. Това казаха за „Сега“ от Софийската градска прокуратура. Проверката ще бъде възложена на Комисията за противодействие на корупцията, която по закон води преписките за престъпления, извършени от хора на висши държавни длъжности.

Попадането на преписката в КПК на практика означава, че има огромен риск работата по нея да се забави сериозно. Заради политическата криза КПК остана незапълнена и там буквално няма кой да води разследванията.

Премиерът се активизира по темата „Мама и аз“ след общественото недоволство, предизвикано от решението на правителството от 30 април да одобри създаването на частната болница с акцент върху майчиното и детското здраве на територията на София за 120 млн. лв. Педиатричната общност настръхна, тъй като в София няма нужда от толкова голяма болница, а държавата от десетилетия неглижира създаването на Национална детска болница. В същото време има огромен недостиг на лекари и медицински сестра, а лекари алармират, че единственото по рода си за страната детско отделение в Националната кардиологична болница е заплашено от затваряне.

Правителството обяви, че Главчев сезира прокуратурата и ДАНС, за да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение. В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи има ли данни за извършване на престъпления с действия от Министерството на здравеопазването, НЗОК, агенция „Медицински надзор“ от момента на иницииране на процедурата.

Само ден след като правителството без обсъждане взе решението за болницата на „Търговска лига“, под обществен натиск то беше отменено, а Главчев заяви, че ще предложи министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста си.

По-рано Общественият съвет за създаване на Национална детска болница настоя за незабавно изслушване в Народното събрание на здравния министър и на премиера заради решението. Според членове на Съвета то е било взето при пълна липса на прозрачност. А от здравното министерство опитаха да успокоят ситуацията обяснявайки, че бъдещата болница „Мама и аз“ ще има едно отделение по педиатрия с 40 легла. Намерението на държавата е да осигури изграждането на Национална детска болница с над 400 легла, увери МЗ.

Явно в опит да бъде замазан скандалът, на 7 май Министерският съвет съобщи, че до края на месеца ще започне събарянето на старите сгради, намиращи се на терена в кв. „Горна баня“, отреден за бъдещата държавна детска болница, а Главчев се срещна с председателя на Обществения съвет за Националната детска болница проф. Иван Литвиненко.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar