След цяла седмица спорове и протести на граждани, в неделя Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обяви, че новата организация на движението около НДК не е съгласувана с ведомството.

Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел „Пътна полиция“ проекта със съответните скици и чертежи, свързани с новата организация на движението по бул. „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“, се посочва в съобщение на пресцентъра на МВР.

Оттам уточняват, че това е изискване, залегнало в нормативен акт на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Наредба № РД-02-20-2 от 24 октомври 2022 г. за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване.

От МВР изтъкват, че едва след като завърши съгласувателната процедура се узаконява проектът за организация на движението.

В петък стана ясно, че скандалът се разраства и вече противопоставя не само живеещи в центъра и отявлени политически опоненти, но и представители на управляващата коалиция в София.

Общинските съветници от „Спаси София“ продължават да бранят реорганизацията и не смятат, че е трябвало преди въвеждането ѝ да предложат мерки за решаване на проблемите с паркирането и достъпа до жилищата на хората от района.

Кметът на „Средец“ Трайчо Трайков (ДБ), издигнат от коалицията между „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“, пък поиска връщане на старата организация – без велоалея, бус лента и успоредни места за паркиране по бул. „Патриарх Евтимий“, докато не се решат проблемите, които новостите създават.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar