Подкрепях Живко Коцев заради Атанасов, обяви Борисов. Убеден съм 100%, че не е участвал в престъпна дейност, защити го генералът

Зам.-шефът на ДАНС Петър Петров бе освободен от длъжност още на първото редовно заседание на служебното правителство. Мандатът му е прекратен предсрочно по искане на шефа на агенцията Пламен Тончев. Мотиви не са посочени.

Преди да бъде назначен на този пост от кабинета „Денков“ на 27 юли 2023 г., Петър Петров беше депутат от „Продължаваме Промяната“. Влезе в настоящия парламент, когато Лена Бориславова се отказа да е депутат.

Над 17 г. е работил в Национална служба „Сигурност“ – МВР, и в ДАНС. За няколко месеца бе съветник на Кирил Петков, когато бе премиер. Неофициално се говореше, че ПП-ДБ го готвят за шеф на ДАНС след реформата, против която обаче се обявиха и президентът, а и ГЕРБ и ДПС.

ПП назначават навсякъде своите хора. Нямат политическо семейство и предлагат еврокомисар. Искат всичко. Разправяме се само за постове, кой да стане шеф на ДАНС – искат техният депутат Петър Петров, избухна Бойко Борисов в края на юни миналата година.

Лидерът на ГЕРБ и вчера коментира кадровите промени в сектор „Сигурност“. Той не познавал назначения за и.д. главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. На въпрос кого би препоръчал на тази длъжност за постоянно, Борисов отговори:„Подкрепях Живко Коцев заради Атанас Атанасов, който помоли. Сега вече ще се пазя и да кажа „подкрепям“.

Спомена и проверките във фирмите на Настимир Ананиев от ПП-ДБ: Не мога да коментирам нещо, което е на белгийската прокуратура. Но е хубаво да се изчаква, за да се разбере за какво става въпрос, и тогава да се реагира. Защото едва ли не в сряда излезе, че някой му прави това на Настимир Ананиев, а то се оказа на белгийската прокуратура. Борисов увери, че макар да има поводи всеки ден, от ГЕРБ не замеряли никого.

За мен парламентът нито е разследваща институция, нито е място, където се дават присъди, нито е мястото – както и от телевизора, където се правят хората обвиняеми и биват набедявани. Да оставим да работят и когато има внесен обвинителен акт, ще коментираме, допълни той.

Кирил Петков обаче обвини прокуратурата. Два дни, откакто управлява служебното правителство на Борисов и Пеевски, и вече виждаме, че прокуратурата отново е бухалка по два начина: заплашва директно хора като главния секретар и изтичат сигнали и информация към медиите, заяви съпредседателят на ПП-ДБ.

И още: Имаме от една страна медийна кампания с кученце и пари, а от другата страна имаме главен прокурор, който казва: Ще те разследвам, ако не си дадеш оставката. Това само по себе си е безумие.

Ако Живко Коцев е направил престъпление, просто трябва да се разследва. Ако обаче е извикан и е заплашван да си даде оставката, това само по себе си било престъпление.

Убеден съм 100%, че Живко Коцев не е участвал в престъпна дейност, каза пък другият съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Прокуратурата се превърнала във „фабрика за компромати“. И отново предупреди, че ще дойде време, в което „ще стане ясно какви са връзките на Калин Стоянов с тези хора, които наричат контрабандисти“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar