Съдът в Долгопрудни край Москва осъди на 7 години затвор 29-годишния програмист и активист Алексей Маляревски, когото разследващите обвиниха, че е дарил 150 долара на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални и е публикувал листовки с „екстремистко съдържание“.

Съдът призна Маляревски за виновен във финансиране на екстремизъм (част 1 от член 282, параграф 3 от Наказателния кодекс) и участие в екстремистка общност (част 2 от член 282, параграф 1 от Наказателния кодекс), каза присъствал на заседанието пред изданието „Медиазона“.

Прокуратурата поиска обвиняемият да бъде осъден на осем години затвор, както и конфискация на хиляда долара и 100 хиляди рубли от банковите му сметки. Маляревски от своя страна признал вината си.

Програмистът беше задържан на 1 септември 2023 г., след като излезе на Манежния площад в Москва с плакат „Свобода за Навални, свобода за политическите затворници“, пише SOTAVision. След това е отведен в полицията, но е освободен без протокол. Това е първото подобно действие на програмиста. През октомври обаче Маляревски е арестуван по наказателно дело за участие в „екстремистка организация“.

Известно е, че Маляревски е изпратил дарение на ФБК от банка Revolut. По време на процеса прокурорът упрекнал програмиста, че дарява пари на опозицията, а не на възрастни хора и сираци.

Листовките, които Маляревски публикувал, са посветени на съдията от Московския градски съд Андрей Суворов, който осъди Навални на 19 години затвор по дело за екстремизъм. Програмистът казал пред съда, че му е бил изпратен шаблон, той е отпечатал листовките на принтера си, залепил ги и ги снимал. Тези снимки бяха публикувани от екипа на Навални на 18 септември 2023 г.

Маляревски е живял в Чехия през последните пет години, където жена му е получила предложение за работа. Но през 2023 г. той се скарал със съпругата си и се върнал в Русия. Приятел на програмиста казал, че той се „интересува от политика, но обикновено това не надхвърля дискусии в чатове и в живота“.

Според SOTAVision нито адвокатът на Маляревски, нито дори роднините му са дошли на обявяването на присъдата. Преди това роднините на програмиста казаха, че в следствения арест, където той е държан, има много дървеници и гризачи. Самият Алексей твърди, че не се нуждае от нищо.

Според изчисленията на Mediazona след началото на войната срещу Украйна най-малко петима души са обвинени в екстремизъм поради сътрудничество с щаба на Навални. Трима от тях вече получиха по три и половина години затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar