Незаконният ловен хотел край язовир „Искър“, собственост на фирма на Румен Гайтански-Вълка, ще бъде съборена до кота нула, обяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Заради ограничаване на достъпа на багерите и възпрепятстване на премахването на незаконната постройка земеделският министър Кирил Вътев е разпоредил наказание за директора на Държавното ловно стопанство „Искър“.

„Пълното съдействие от страна на министерството настана в момента, в който ние научихме от медиите. Първоначално хората са си свършили работата. После не знам кой го е заключил, ще разберем и ще си получи наказанието“, уточни Вътев.

Повече от две години след началото на строежа Върховният административен съд (ВАС) определя сградата за незаконна и отсъжда тя да бъде съборена. Пред bTV главният архитект на София обясни, че собственикът на имота е правил опити да докаже в съда, че ловният хотел днес е реконструкция на стара сграда.

„Никога не е имало сграда. Никой не се е бавил умишлено, просто трябваше да съберем необходимата информация“, заяви Здравков.

„След репортажите на bTV съдът видя, че от прозрачността няма къде да се избяга. Сателитните снимки на Марин Николов, показаха, че там никога не е имало строеж както се счита в съда и служебните дела се обърнаха в полза на държавата и закона“, коментира Александър Дунчев, бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите и бивш депутат от „Продължаваме промяната“.

Бившият директор на Агенцията по горите казва, че сградата край язовир Искър не е единственият подобен незаконен имот и че част от големите ловни стопанства са частни владения.

„Направихме справка в Агенцията по горите да видим кой ходи на гости в тези ловни стопанства – съдии и богати хора, с които те правят или бизнес, или политическо влияние“, каза още Дунчев.

Земеделският министър заяви още, че той е наредил заповедта, която спираше багерите в района с цел „защита на бременните кошути“ да бъде свалена.

В София започват масови проверки за незаконно строителство

Столичната община започва масови проверки за незаконно строителство, обяви пред bTV главният архитект на София. Акцията ще обхване всички райони и във фокуса ѝ ще са постройките без разрешителни.

Не сграда, а изкоп, превърнат в гьол – така изглежда към момента спорния строеж на бул. „8-ми декември“ в „Студентски град“.

„Категорично е незаконно строителство, потвърдено на две инстанции от съда. Споровете по отношение на височината на сградата и начина на укрепване ще продължат очевидно с този собственик. Но нещо, което трябва да е ясно – времето на строителите от 90-те години трайно приключи“, предупреди Здравков.

Собственикът на изкопа отказа коментар, но е готов да предостави документи, които по думите му доказват, че строежът е законен. С неясен край все още е и сагата около небостъргача „Златен век“ в кв. „Лозенец“. Към момента сградата нито е съборена, нито е построена изцяло.

Министър Андрей Цеков представи едно писмо, което получи от Върховния съд и се извеждат мотиви, с които тази сграда има валидни строителни книжа. Към настоящия момент очевидно спрямо това тълкувателно писмо може да бъде довършена, а защо не се извършват строителни работи, аз не мога да ви отговоря“, коментира главният архитект.

Потърсихме позицията на собственика на сградата – „Артекс“, но от фирмата ни обясниха, че експертът за връзки с обществеността е в отпуск.

Междувременно общината е спечелила делото за земята, върху която е разположена луксозната автокъща в Борисовата градина.

„Казусът е правен и едно омело шиканиране на адвокатите на дружеството, защото в момента, който стартирахме предварителното изпълнение на заповедта. Всъщност под чадърите на „Капитолия“ има доста скъпи автомобили. И с действията, които предприемаме, бихме ги увредили“, уточни Здравко Здравков.

В позиция до bTV от автокъщата заявяват: „Към настоящия момент по част от споровете съдът е отсъдил в наша полза, а по останалата част производството пред съда е висящо и все още няма влязло в сила съдебно решение“.

Постройките без разрешителни ще се премахват, уверяват още от Столичната община.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar