Италия може да е страната, която лансира Коза Ностра, но днес тя е една от най-безопасните страни в Европа, с ниво на убийства доста под съседите си.

От средата на 19-ти век до 90-те години на миналия век хиляди хора загинаха в мафиотско насилие, от съперници или предатели, хвърлени в цимент или за храна на прасета, до съдии, свещеници и свидетели, убити, защото се осмелиха да се противопоставят на тълпата. Имаше и травматичните „оловни години“ от края на 60-те до 80-те години на миналия век, когато въоръжени групировки от крайно ляво и крайно дясно внасяха ужас в Италия с бомбени атентати и убийства.

Бруталното убийство на бившия премиер Алдо Моро от марксистко-ленинските „Червени бригади“ през 1978 г. е вписано в националната психика, въпреки че най-големият брой от приблизително 400-те жертви от периода са били убити от неофашисти. Но когато този кървав период приключи и след мерките срещу мафиите, които ги тласнаха към вече финансови и по-малко жестоки престъпления, нивото на убийствата спадна рязко.

По-малко убити мъже

По данни на ООН през 1990 г. в Италия е имало 34 убийства на един милион жители, в сравнение с 24 в съседна Франция. През 2021-22 г. показателят е спаднал до 5,5 на милион в Италия и 11 във Франция, осем в Германия и 10 в Обединеното кралство. В Европа само Норвегия и Швейцария имат ниво на убийства, по-ниско или равно на това в Италия, докато Латвия, която е най-лошата, има 6,5 пъти по-високо ниво.

„Убийствата като цяло са намалели през последните 25 години, особено процентът на мъжете“, които преди са били основните жертви на мафиите, отбелязва Рафаела Сете, социолог от университета в Болоня. Сега само 10 процента от убийствата всяка година се приписват на организираната престъпност. „Мафиите – Камората, Ндрангета, Коза Ностра – коренно промениха начина си на действие“, каза Джанлука Ариги, криминален адвокат, който пише полицейски романи. „Днес те работят от по-икономическа гледна точка, купуват недвижими имоти, влизат в компании“, каза той.

– Добра воля –

Анализирането на причините за насилието в различни страни винаги е рисковано, но Ариги вярва, че няколко фактора играят роля. Въпреки че Италия е по-бедна от сравнимите си съседи в ЕС, той казва, че това не винаги е вредно за социалното благополучие, казвайки, че „добрата воля“ между хората може да помогне за компенсиране на трудностите в живота. „Колкото по-голям е конфликтът в едно общество, толкова по-голям е броят на убийствата, извършени от хора, които са в някакво състояние на гняв“, каза Ариги пред AФП. Процентът на убийствата обаче е по-висок в южната част на Италия, най-бедната част на страната.

Но Стефано Делфини, ръководител на криминалния анализ в правителствения отдел за обществена сигурност, е съгласен, че „нашето общество е с по-малко насилие“. „Социалната тъкан е по-устойчива, вероятно поради наличието на семейни ценности, което означава, че трудностите се усещат по-малко остро“.

Друг фактор, който стимулира насилието в други страни, е употребата на алкохол или наркотици, особено във Франция и Обединеното кралство. Италия не поддържа данни за това, но консумацията на алкохол е най-ниската в ЕС, според Световната здравна организация.

В Италия нараства осведомеността за фемицидите – убийство на жена или момиче от партньор, съпруг или член на семейството. Нивото е 97 регистрирани през 2023 г. от общо 330 убийства. Липсата на хармонизирани данни за фемицидите затруднява сравненията с други европейски страни. Но статистиката, събрана от Световната банка за 2021 г., показва 3,9% убийства на жени на един милион души в Италия, доста под 6,8% във Франция и 8,0% в Германия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar