11 години затвор при първоначален строг режим. Тази присъда чу в Окръжния съд в Пловдив пенсионерът Благой Цветилов, наричан още дядо Благо, за убийството на арендатора Митко Иванов в Първомай.
Благой ще трябва да плати и общо 320 000 лв. кръвнина на близките на убития – на съпругата му и на двете му деца. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния съд в града под тепетата.
Убийството стана на 21 октомври 2022 г. Благой Цветилов и убитият Митко Иванов били далечни роднини. Те обработвали наследствени земеделски земи в Първомай, в землището на кв. „Любеново“. Именно по този повод между тях имало спорове. Причината била, че Митко изкупил от родствениците им наследствени земи, които започнал да обработва. Те били общо около 6,8 дка. В тези площи имало и около 2 дка земя на дядо Благо, за която той получавал рента на Митко. На Благой му било предложено да продаде този свой дял, но той отказвал. Двамата имали спор и за рентата от обработваната земя.
На 21 октомври Благой тръгнал с микробуса към землището на кв „Любеново“, където се намирали земеделските земи. Там срещнал Митко, който управлявал трактора си. Двамата слезли от превозните средства и започнали отново спор за земята. Тогава дядо Благо извадил ловна пушка и казал: „Или се разбираме, или ще те гръмна“. Митко вдигнал ръка да се предпази, като в този момент го прострелял с ловната пушка. Пострадалият успял да измине няколко метра и приклекнал до трактора. Към него се приближил 81-годишния мъж и още веднъж стрелял в тялото му. Митко починал от раните си. Благой се качил в микробуса, прибрал се в дома си, където си сменил дрехите и тръгнал към районното в Първомай. Там предал огнестрелното оръжие, с което извършил убийството, и разказал за случилото се. При извършено претърсване в дома му са били намерени 112 броя патрони. Установено е, че ловната пушка била законно притежавана от него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar