Втори българин, разследван за киберизмами в германския град Бамберг, ще бъде предаден на властите в страната. Това става ясно от съобщение на сайта на Апелативния съд във Варна.

Съдът допуска да бъде изпълнена европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районния съд в Бамберг и предава на Германия българския гражданин Владимир Г. за провеждане на наказателно преследване срещу него. Отменя се решение на Окръжния съд във Варна, с което е било отказано предаването на мъжа. Изменена е и мярката му за неотклонение – от „подписка“ в „задържане под стража“.

Владимир Г. е задържан на 25 октомври след постъпване на европейска заповед за арест заради участие в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления. Със свои колеги 29-годишният мъж работел в кол център с офиси в България. В заповедта се посочва, че служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в Германия. Чрез неверни твърдения и обещания за високи печалби ги подмамвали да инвестират големи суми в различни финансови операции. Обещаните инвестиции обаче реално не били правени. Депозираните средства били превеждани по сметки на измамниците.

Владимир Г. е обвинен за извършени престъпления за над 432 800 евро и незавършени опити за измами за още 55 000 евро.

Делото на по-горна инстанция е образувано след протест от държавното обвинение у нас срещу решението на Окръжния съд. Според Апелативната прокуратура мъжът трябва да бъде предадено на Германия, защото щетата за пострадалите от измамите е настъпила там. По мнение на адвокатите пък престъпленията или част от тях са извършени от офиси във Варна и София и затова трябва да бъдат наказателното преследване за тях трябва да е съобразно българското право.

Апелативният съд приема, че европейската заповед за арест съдържа подробни описания на деяния на българина като част от престъпна групировка, която в периода август 2019 – юли 2020 г. съзнателно и умишлено извършвала продължителна „кибертърговска измама“. От съда посочват, че действително част от елементите на престъпленията са извършени в кол център на територията на нашата страна, но не само, като вредите са настъпили в Германия. „Очевидно е, че цялостната престъпна дейност е свързана с искащата държава, поради което няма причина да се счита, че хипотетично провеждане на разследване в България би могло да е разумно основание да се откаже предаването на исканото лице“, се казва още пише в съдебното решение.

До момента срещу Владимир Г. не е образувано наказателно производство в България за същото престъпление.

Припомняме, че в началото на месеца Апелативният съд във Варна разреши изпълнението на издадена в Бамберг европейска заповед от арест и за друг българин, разследван за киберизмами – 28-годишния Никола Б.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar