Бившият премиер на Пакистан и звезда на крикета Имран Хан получи 10-годишна присъда във вторник за издаване на държавни тайни. Това е най-суровото наказание до момента за 71-годушният политик, пребиваващ в затвора от август 2023 г., срещу когото са повдигнати множество обвинения. Хан отрича да е нарушил закона и обвинява военните в преследване.

Според Мадиха Афзал – анализатор и изследовател към „Брукингс“ – присъдата на Хан е част от обичайната схема на (военното) ръководство преди избори и е „очевидно, че държавата използва делото със секретната телеграма, за да го отстрани безвъзвратно. Общите избори в Пакистан са насрочени за 8 февруари.

„Нередностите на съдебния процес сега хвърлиха още по-голяма сянка върху гласуването, след като доверието в електоралния процес вече беше загубено предвид степента на извършената манипулация преди него“, подчертава Афзал.

Независимата пакистанска комисия по правата на човека каза, че има малки шансове за свободни и честни парламентарни избори следващия месец заради „предизборни манипулации“ и поради факта, че властите са отстранили от участие както Хан, така и други високопоставени представители на неговата партия „Движение за справедливост на Пакистан“.

Хан беше свален от власт чрез вот на недоверие в парламента през април 2022 г.

По отношение на изборните перспективи на Хан, въздействието на присъдата е чисто символично, тъй като той вече беше получил отделна присъда лишаване от свобода (от три години затвор по дело за подкуп), която му пречи да участва, отбелязва Майкъл Кугелман – старши сътрудник за Южна Азия в Международния изследователски център „Удрой Уилсън“.

Въпреки това, посочва Кугелман, присъдата нанася по-остър удар върху неговата политика, като се има предвид, че „популизмът на Хан отдавна се върти около борбата с корупцията и критиката срещу това, което той смята за политика и натиск на САЩ, накърняващи интересите на Пакистан.“

Според пакистанския журналист и анализатор Мажар Абас обаче поддръжниците на Хан може да излязат в големи количества, за да гласуват, и оповестена точна преди изборите, „присъдата не само ще му помогне политически, но и ще повдигне въпроси относно достоверността на изборите.“

Политическият анализатор Зайгам Хан, напротив, предвижда, че ситуацията би могла да окаже обезсърчаващо въздействие върху гласоподавателите и поддръжниците на Pakistan Tehreek-e-Insaf заради това, че техният лидер може да не бъде освободен в близко бъдеще. Той аргументира позицията си със „силната зависимост на партията от харизмата на Хан и способността му да мобилизира подкрепа“. Присъдата, смята той, може да направи бъдещите перспективи на партията несигурни.

„В тази мъгла от фанатична партийна подкрепа ще се изгуби по-сериозният въпрос за това дали лидерите на една страна трябва да бъдат обвързани от ограничения като Закона за тайните или силата на популярността ги имунизира от подобни ограничения. Както е очевидно в случая с Доналд Тръмп и сега, с Хан, в ерата на популизма този тип случаи само ще нарастват като количество“, смята Машараф Зейди – бивш съветник в Министерството на външните работи.

Според Зейди присъдата на затвора на Имран Хан е поредната индикация за системната бариера пред участието му в политическия процес, която ще затвърди убеждението на поддръжниците му, че системата е изкривена, така че да не допусне неговото и на партията му връщане към лидерството в страната.

Зейди е на мнение, че независимо от начина, по който е получена, присъдата няма да може да издържи проверката на обжалване поради редица процедурни въпроси.

Амир Зия – политически анализатор и журналист

Имран Хан бе признат за виновен по обвинения, че е споделил съдържанието на секретна телеграма, изпратена от посланика на страната във Вашингтон до правителството в Исламабад. След ареста му миналата пролет в Пакистан се провеждат бурни демонстрации, а властите подлагат на репресии членовете на неговата партия и поддръжниците му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar