Сигнали срещу президентски хора са постъпвали, по тях е работено. Това обяви главният секретар на МВР Живко Коцев. „Очаквам да ми се представи окончателен доклад, да стане ясно какъв е техният брой, в кои структури са подавани, какъв е техният характер и едва тогава можем да дадем пълната информация за какви случаи се касае, къде са постъпвали, коя служба ги е отработвала и тяхното движение. При всички положения сигналите са отработвани,

извършвани са проверки и предполагам, че са докладвани в прокуратурата“,

каза Коцев днес от Шумен. Но добави, че такава е логиката – да са били докладвани, било негово предположение.

Наши източници разкриха, че в МВР има два сигнала, единият от които анонимен. Другият бил от „Боец“ срещу Николай Копринков за обществени поръчки за пътни фирми. И двата сигнала са изпратени в прокуратурата и са завършили с отказ за образуване на досъдебно производство.

По същото време на „Позитано“ Корнелия Нинова свика специален брифинг и намекна за прокурорски чадър срешу сигнали на БСП за нарушения от служебни министри или други назначения на Румен Радев.

Ден след като Делян Пеевски попита защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с „Дондуков“ 2, Нинова размаха цяла папка сигнали, парламентарни питания и дори стенограми от заседания. „Не сме чакали сега Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети. Ние сме дали сигнали, цяла година се занимаваме с това, не работим по слухове или с жълти медии. Знаем какъв е редът – каквото знаем, черно на бяло, в съответната прокуратура“, каза соцлидерката.

От 23 декември 2022 г. до 24 януари 2024 г. БСП е сезирала институциите за 4-ма служебни министри и двама областни управители. Документите пратили към Софийската апелативна и градската прокуратура, към бившия вече главен прокурор Иван Гешев и наследника му Борислав Сарафов. А

заради липсващо движение по преписките дори е сезиран Инспекторатът към ВСС.

Сигнали има срещу бившия служебен вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров – за неправомерно разходване на евросредства и купени имоти за регионални центрове за подкрепа на социални предприятия. По този казус е и последната жалба на БСП от миналата седмица – срещу отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство. От 10 януари има жалба и за друг отказ – за наказателно производство по обществената поръчка за газьол на дирекция „Изпълнение на наказанията“, обявена от бившия правосъден министър Крум Зарков. Той напусна БСП и стана съветник на Радев.

Миналата година социалистите атакуваха и служебния министър на електронното управление – за назначенията в борда на директорите на „Информационно обслужване“, а икономическия Никола Стоянов – за изграждането на плаващ соларен парк на яз. „Огоста“ и други сигнали. БСП обвини в корупция областните управители на Хасково и София – област при служебната власт на Радев.

БСП обаче не е подавала нищо за споменатите от Пеевски Николай Копринков, президентски секретар по вътрешна политика, и бившия шеф на НОИ Сотир Ушев. Нинова настоя, ако някой има сигнали, да го прави. „Борисов, който пръв въведе „Пътя на Копринката“, се скри и дума не казва. Призоваваме го да докаже това, което е имал предвид. Очевидно се е скатал и чака да види накъде ще задуха вятърът“, каза тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar