Съдът разпореди проверка по всички секции, но не става дума за отваряне на чували. Разминаването засега е от около 200 гласа – било като на всеки вот, не влияе на резултата. Шефката на ОИК е категорична, че решението на комисията за избора е правилно и законосъобразно

Може ли 15 липсващи флашки да свалят Васил Терзиев и да предизвикат нови кметски избори в столицата? Пък и да се свикат нови за общински съветници, тъй като СОС не може да си излъчи шеф и да заработи?

И докато за избора на председател прогнозите стават все по-оптимистични, хипотезата за касиране на вота за кмет е нова. Тя взе да обикаля медийните и политически среди, след като на 19 януари Софийският административен съд разпореди нова експертиза по делото, заведено от Ваня Григорова. До 15 март да се проверят всички 1639 избирателни секции в столицата, нареди съдът. По този повод преподавателят по право в СУ доц. Наталия Киселова допусна, че ако се установят големи разминавания, може през есента да се отиде на нови избори за кмет в София.

От екипа на Терзиев се въздържат от коментар, докато тече делото

Първата съдебно-техническата експертиза по делото на Григорова констатира разминавания между данните от флашките и изборните протоколи в 300 от 313 проверени секции. Става дума обаче за пренебрежимо малко гласове.

Разминавания от 200 гласа в 300 секции са нищожни и не променят резултата, категоричен бе бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. „Кумулативно 200 гласа при 10% от протоколите значат, че

дори да се запази това съотношение, при 100% сравнение ще има 1000 гласа разлика при победа на Терзиев с около 5000 гласа

Трябва да отбележим, че на флашката има повече гласове и за двамата кандидати. Отчасти заради проблеми с ролката и хартията, отчасти заради човешки грешки при броенето“, изчисли той.

Подобни разминавания винаги е имало заради човешка грешка при броенето, допълни Божанов и напомни: „Заради тези разминавания настоявахме флашките да останат в Изборния кодекс, да се използват в РИК при приемане на протоколите. Комисия не прави това сравнение, но флашките останаха, за да могат да се правят такива при необходимост.“

Другият проблем обаче е, че е установена липсата на 15 флашки, 13 от които от район „Слатина“. От ЦИК обяснили на вещите лица, правили поръчаната от съда експертиза, че „не намират тези флашки в помещението, което е вид мазе“.

Липсващите флашки са проблем в организацията на предоставянето на материалите, но данните от тях, заедно с подписите към тях, са качени на сайта на ЦИК, обяснява Божанов. Бившият министър и настоящ депутат от ДБ отхвърли и притесненията на БСП, че на протоколите липсва квалифициран подпис – по закон такъв не се изисквал.

„Ние сме предали на ЦИК абсолютно всичко и липсващи флашпамети от машини нямаше. Защо не са предоставени на вещите лица – не мога да отговоря“, заяви пък пред „24 часа“ председателката на ОИК в София Полина Витанова.

Решението ни за избор на Терзиев е правилно и законосъобразно, категорична бе тя. Ако съдът не допусне повторно преброяване на бюлетините в секциите, няма как да се установи дали резултатът е различен от установения, подчерта Витанова.

От ОИК в София приемат разминаванията в данните като очаквани предвид всички сигнали за проблеми в изборния ден. „От машините излизаха или празни бюлетини, или отрязъци. Няма как да няма разминавания между отразеното в машината и протокола на СИК. Няма нищо нередно или нарушение“, категорична бе Витанова. Тя напомни, че според Изборния кодекс резултатът се установява от преброяване на бюлетините от машината, така че какво има във флашпаметите и в цифровия протокол, реално няма никакво значение. Шефката на изборната комисия разказа, че няколко пъти са пращали документация на ЦИК, накрая съдът задължил ОИК да предостави своите копия от протоколите.

Ако новата проверка покаже разминавания, близки до преднината, с която бе спечелен вотът от Терзиев,

БСП може да поиска отваряне на чувалите

с бюлетини. Това заяви юристката Милка Христова, която е в екипа на Ваня Григорова и социалистите по жалбата.

„Представете си – на 300 секции лиспват 16, а ако се провери целият обем? Около 100 флашки могат да променят целия вот“, твърди Христова, която в предния мандат бе зам.-шеф на СОС от левицата.

Тя иска обяснение за разликите от флашпаметта и хартиения протокол. Христова изтъкна, че имало твърде голям брой недействителни бюлетини от хартиения вот.

Делото по жалбата на Григорова на първа инстанция е насрочено за 15 март. Не се знае дали ще бъде решено тогава – ако има обжалване, следва горна инстанция.

Осмият опит Столичният общински съвет да излъчи председател пък е насрочен за 8 февруари. Има нагласа да се избере, няма към момента основание да се насрочват нови избори за съветници в София, коментира самата Ваня Григорова преди ден.

Ако хипотетично се стигне до касиране на изборите за кмет и необходимост от нови за общински съветници, законово е възможно те да са в различни дати. Но и нищо не пречи да са заедно – последната дума все пак ще има президентът, който издава указа за насрочване на избори.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коста
Коста
31 януари 2024 12:04
Гост

Всичко е в рамките на статистическата грешка. Дори 5000 гласа разлика има вероятност около 0,4% да е случайна, неумишлена, статистическа грешка. Умисъл поне засега няма. Грешките са случайни и се дължат на факта че дори и при правилен глас фиша може да не е добре напечатан. Т.е. Техническа грешка на процедурата. При неправилна разпечатка гласа трябва да се анулира и да се гласува с бюлетина. Но както и да е, това са подробности. Основното е че резултата е равен. Да речем 49% на 49%. А това значи че този отзад, който дърпа конците, манипуширайки или подкупвайки с фондове и подобни… Покажи целия коментар »