Решение на Конституционния съвет (Най-висшият конституционен орган) на Франция отхвърли в четвъртък повече от една трета от разпоредбите в спорен законопроект за имиграцията, съобщава АФП.

Засягат се мерките, затягащи достъпа до социални помощи и затрудняващи събирането на семейството на мигрант, както и въвеждането на имиграционни квоти, определени от парламента.

Той подкрепи голяма част от законопроекта, първоначално представен от правителството на президента Еманюел Макрон, но осъди спорните допълнения, направени от крайната десница в парламента.

Законопроектът също така засилва възможностите властите във Франция да депортират чужденци, считани за нежелани.

Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен приветства решението.

„Конституционният съвет одобри целия текст на правителството“, написа той в X, официално Twitter.

Но Жордан Бардела, председател на крайнодясната партия „Национален сбор“, разкритикува решението като преврат от съдиите, извършен с подкрепата на президента“.

Той призова за референдум за имиграцията като единственото решение на спора.

Въпреки че съдът отхвърли по-твърдите изменения, те все още могат да бъдат приети на по-късен етап като част от различно законодателство.

Президентът Еманюел Макрон превърна законопроекта в ключова част от втория си мандат и защити приемането му през парламента, но беше смутен от подкрепата, която получи от крайнодясната партия Национално обединение на Марин льо Пен, и отнесе законодателството до Конституционния съвет на Франция за проверка дали е в съответствие с конституцията.

Припомняме, че оспорваният законопроект за имиграцията според специалния докладчик на ООН за расизма К.П. Ашвини нарушава конституционния ангажимент на Франция за равенство и свобода.

Това се случва на фона на национални протести срещу законодателството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar