[email protected]

  • Трифон Кумчев поискал от магистратите негов осъден клиент да си вземе инструментите от автомобила
  • Тези возила стоят на паркингите на МВР и ръждясват, а към тях интересът е мижав, казва юристът

За проблем при отнемането на колите на дрогираните и пияните шофьори сигнализира пред „24 часа“ асеновградският адвокат Трифон Кумчев.

„Какво става с вещите на собственика, които са в автомобила? Когато спрат водач в нашия регион и пробата му за алкохол или наркотици е положителна, го задържат за 24 часа, а колата я откарват на паркинга на Военна полиция в Пловдив. Но в нея може да има пари, документи или ценни за шофьора неща“, обясни Кумчев.

Негов клиент например, спипан зад волана с алкохол, е сключил споразумение с прокуратурата, одобрено вече от Районния съд в Асеновград. Част от него е конфискуването на колата му „Сеат Ибиза“. В автомобила обаче имало ъглошрайф, бормашина и други инструменти, с които човекът работел. „Наложи се да се обърнем отново към съда, за да разпореди да му бъде осигурен достъп до автомобила, за да си вземе нещата“, описа развитието на случая адвокатът.

Според него законовите промени, с което беше въведена конфискацията на колите на пияни и дрогирани водачи, не са обмислени добре, защото интересът към първите търгове, организирани от НАП за продажбата им, е повече от мижав. „Тези автомобили стоят на паркингите на МВР и ръждясват. Може би е по-добра идея да се предоставят на държавни и общински институции, които не могат да си позволят разходи за коли“, смята Трифон Кумчев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar