И обиските в дома на Васил Божков, и разпитът на жената до бизнесмена Елена Динева са били във връзка с разследването на убийството на Алексей Петров. Това заяви в Кюстендил главният секретар на МВР – гл. комисар Живко Коцев, предава БТА. Божков и Динева бяха разпитани като свидетели в рамките на няколко дни, но и до момента нито МВР, нито прокуратурата обясниха защо го правят.

„Независимо от статуса на конкретното лице, представляващо интерес за разследването, то ще бъде подложено на разпит, събеседване“, коментира Коцев, но посочи, че не той е човекът, който взима решение за това кога, в каква последователност и какви действия да бъдат извършвани. Това работа на разследващите органи.

Към днешна дата данни за авторство на убийството на Алексей Петров няма – разследването не разполага с извършител, нито с поръчител, каза още Коцев. Той, заедно със заместника си – гл. комисар Димитър Кангалджиев, бяха гости на представянето на отчетата за работата на ОДМВР – Кюстендил през 2023 г.

Главен комисар Коцев посочи, че на този етап няма нови данни за убийството, но се работи за събиране на доказателства, така че авторът му да бъде установен. Версиите остават две и сред тях няма доминираща. Те са свързани с личния му живот и бизнеса му. И двете версии кумулират огромен обем причини и условия, които биха могли да допринесат за неговото убийство, а по всяка една версия се изясняват всички факти и обстоятелства, каза още гл. комисар Коцев.

Часове по-рано жената до Васил Божков Елена Динева бе разпитана като свидетел по разследване за данъчни измами. Това каза адвокатът й Людмил Рангелов, цитиран от БТА. Тя престоя в сградата на Националната полиция около 40 минути.

Рангелов обясни, че Динева е дала обяснения за заем от 50 000 лв. от 2008 година, даден от нейна фирма на акционерно дружество. По разследването няма обвинени, каза Рангелов.

По повод разследването, по което Динева е съобвиняема с Васил Божков за участие в престъпна група, защитата ѝ обясни, че вече четири години няма изготвен обвинителен акт.

Преди разпита Рангелов обяви, че поканата от полицията към Динева е от декември миналата година.

В петък полицията атакува имоти на бизнесмена Васил Божков, като обявиха, че става дума за действия по неотложност. После Божков бе разпитан в СДВР като свидетел по делото за убийството на Алексей Петров. Самият бизнесмен обяви, че това е политическа репресия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar