Прокурор, разследващ въоръженото нападение, предавано на живо миналата седмица в еквадорска телевизионна станция, беше застрелян в сряда. Това съобщи главният прокурор на страната, цитиран от АФП.

„Пред лицето на убийството на нашия колега Сезар Суарес ще бъда категорична: организирани престъпни групи, престъпници, терористи няма да спрат нашия ангажимент към еквадорското общество“, каза главният прокурор Диана Саласар в изявление на X, бивш „Туитър“.

Местните медии показаха шокиращи кадри от местопрестъплението в пристанищния град Гуаякил.

Припомняме, че убийството става на фона на нарастване на насилието в някогашната мирна южноамериканска държава, превърнала се в център за глобален износ на кокаин от съседни Колумбия и Перу.

Миналата седмица правителството обяви война на могъщи наркогрупировки, които на свой ред заплашиха да екзекутират цивилни и служители на силите за сигурност и извършиха вълна от атаки, оставили около 20 жертви.

Миналия вторник въоръжени мъже с качулки нахлуха в телевизионно студио, стреляха и държаха персонала като заложници. Това дори бе предавано на живо за около 30 минути, докато полицията пристигна в сградата.

Арестувани са 13 нападатели, много от които тийнейджъри.

Миналата седмица правителството обяви война на могъщи наркогрупировки, които убиха 20 души.

Въоръжените сили и полицията на Еквадор задържаха над 1300 участници в уличните безредици от 9 до 14 януари. Стотици са с обвинения за тероризъм.

Иззеха се близо 500 огнестрелни оръжия и бомби, както и над пет тона наркотични вещества. Освен това те успяха да освободят 11 полицаи и 201 служители на затворите, които бяха държани за заложници от бунтовници, свързани с престъпни групировки.

Ситуацията със сигурността в Еквадор се влоши рязко на 7 януари, след като Хосе Адолфо Масияс Вилямар, известен с псевдонима Фито и лидер на бандата Los Choneros, избяга от затвора. Това отприщи бунтове в няколко поправителни институции в страната.

На 8 януари Нобоа обяви извънредно положение в страната и наложи полицейски час.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar