Бивш заместник-министър на външните работи на Полша е бил арестуван днес (17 януари) по обвинения в ускоряване на процеса на подаване на заявления за виза срещу заплащане, съобщи полското Централно антикорупционно бюро. Обвинени по случая са общо девет души.

Арестът на въпросния заместник-министър, идентифициран в изявлението на службата като Пьотър В. в съответствие с полските закони за поверителност, е пореден пример за стремежа на новото проевропейско правителство да подведе под отговорност онези, които обвинява в злоупотреби по време на предишното управление.

Бившето полско националистическо правителство на „Право и справедливост“ на Качински постави миграцията в центъра на кампанията си преди изборите през октомври 2023 г., но скандалът с получаването на пари срещу визи подкопа усилията му да се представи като партията, която може да пази границите на Полша сигурни. След скандала Пьотър В. е бил освободен от поста си в партията, информира „Ройтерс“. Той е отхвърлил обвиненията срещу него.

„Подготвителното производство се отнася, наред с другото, до обещания за предоставяне на финансови облаги в замяна на посредничество по въпроси, свързани с получаване на разрешения за пребиваване… както и неправомерно упражняване на влияние върху хода на издаване на разрешенията“, казва се в изявление на ЦБА.

Според полски прокурори обвиняемият може да получи до десет години затвор, предаде държавната информационна агенция PAP.

Също днес полските законодатели гласуваха свалянето на имунитета на крайнодесен депутат, който използва пожарогасител, за да изгаси свещи на менората за Ханука по време на церемония в парламента миналия месец.
Член на еврейската общност беше напръскан и ранен при инцидента и хоспитализиран, а депутатът беше глобен от парламентарните власти. Церемонията на Ханука беше проведена отново без инциденти два дни по-късно с посланието, че антисемитизмът няма да бъде позволен.

Гласуването означава, че на депутата от партията „Конфедерация“ Гжегож Браун може да бъде бъдат повдигнати обвинения, а ако бъде признат за виновен за унищожаване на имущество, обида на религиозен символ и нараняване на човек, той може да получи до пет години затвор.

Прокурорите възнамеряват да предявят седем обвинения срещу него, които се отнасят и до по-ранни инциденти на предполагаема агресия срещу бившия здравен министър и обществена собственост. Депутатите гласуваха за премахване на имунитета на Гжегож Браун по всяко от тях.

През май 2023 г. премиерът Доналд Туск – тогава лидер на опозицията – обеща да „почисти“ опустошената от осем години популистко управление Полша с „желязна метла“ – фраза, която се очертава като едно от прозвищата на полския политик. Тогава някои коментатори видяха „поза“ в закани му, но още в първите седмици на Туск на власт показа, че той е имал предвид и прави това, което е казал, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar