АЕЦ Козлодуй се отказа да съди за 500 000 лв. своя бивша служителка, съобщиха от пресцентъра на централата.

Оттам уточняват, че искът е заведен през месец юли 2023 г. Той е за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор.

Оттеглянето на иска е станало, след като изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД Валентин Николов се е запознал с всички обстоятелства около случая. Те са били обсъдени с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев.

„Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ „Козлодуй“, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба“, подчертават от АЕЦ „Козлодуй“.

Припомняме, че искът беше заведен срещу Наталия Станчева и майка ѝ, която е подавала заявленията за достъп до информация. В последвали публикации Станчева, която е медицинска сестра в здравното звено в централата, заявява, че то работи в нарушения на нормативната уредба.

Междувременно правни експерти определиха иска като безпрецедентен, а делото – като „шамар“. В понеделник пред енергийното министерство беше организиран протест в защита медицинската сестра и правото ѝ на достъп до информация.

Мотивите са прекомерно високия размер на претенцията срещу бившата служителка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar