В политически натиск над Конституционния съд и че президентът Румен Радев тихо подкрепя реформата в основния закон се усъмни конституционалистът и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки.

Много от тези неща са спорни, да не кажа всички. Надявам се, че ще има трета жалба – БСП все още не е направила своя ход, коментира проф. Близнашки промените в конституцията. Срещу тях вече са подадени две жалби до Конституционния съд – обща на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, които атакуват всяка една промяна, и на президента Румен Радев, който е срещу всичко без съдебната реформа.

Не очаквам чудеса поради простата причина, че най-вероятно ще бъде оказан натиск върху Конституционния съд, допусна бившият премиер.

В четвъртък предстои изслушване на тримата кандидати за двете свободни места в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Това са шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, съдията Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ, и адвокатката и депутат от „Възраждане“ Цвета Рангелова.

„Те ще се избият още сега“, помислил си проф. Близнашки, когато видял кандидатурите на управленските партньори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че формациите са се договорили да подкрепят взаимно кандидатите си. И те, и ДПС, са се разписали и под двете. За избиране на съдия са нужни минимум 121 гласа.

„Интересно е, че президентът на републиката защитава най-вече своята къщичка, своите правомощия и нито дума за т.нар реформа. С други думи президентът и неговите съветници мълчаливо подкрепят промените, посочи той.

Разделянето на ВСС той определи като „разфасоване“ и обясни, че такова нещо няма в другите европейски държави.

Според него прокуратурата ще се политизира, тъй като шестима от общо десет членове на прокурорския съвет ще се избират от Народното събрание.

Той направи мрачната прогноза, че съдебната система няма да издържи на тези промени и след няколко години ще трябва да започне обратен процес.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar