Обвинената в убийството на руския блогер заяви пред съда във вторник, че е смятала, че пакетът, който му е подала в кафене в Санкт Петербург, съдържа подслушвателно устройство, а не бомба.

Подкрепящият войната в Украйна блогер Владлен Татарски беше убит на 2 април миналата година в Санкт Петербург, след като статуетка, подарена му на среща с почитатели, се взриви в ръцете му.

Популярен руски военен блогър загина при взрив в Санкт Петербург

Полицията арестува почти веднага Даря Трепова, която беше обвинена в убийството по поръчение на Украйна.

Трепова, която първоначално отричаше вината си, сега заяви пред съда, че е действала по нареждане на мъж в Украйна, когото познавала като „Гещалт“ (на немски „Форма“), който й е изпращал пари и инструкции няколко месеца преди убийството, съобщи Ройтерс.

Обвинената за взривения със статуетка руски блогър не призна вина

До момента Киев не е поемал отговорност за атентата, нито е отричал участие, като президентският помощник Михайло Подоляк описа акта като „вътрешен тероризъм“.

Статуетката, получена от Татарски, е напомняла лицето му и той я е нарекъл на шега „Златен Владлен“, въртейки я върцете си, преди тя да избухне и да го убие. Около 50 души бяха ранени.

Самоличността на „Гещалт“ остава неясна.

В показанията си във вторник 26-годишната Трепова каза, че е била запозната с него чрез живеещ в Украйна журналист на име Роман Попков, с когото се е свързала в „Туитър“. Тя му разказала, че е против войната и симпатизира на Украйна, както и че би отишла да работи там като журналист.

Попков отрича предявените от следствието му обвинения, че е организирал терористичния акт, пише Ройтерс.

Трепова разказа, че се е познавала с Татарски като негова почитателка и му се е представила под чужда самоличност.

Статуетката-бомба е пристигнала по пощата с указание да се предаде лично на Татарски.

Бомбата за руския блогър е изпратена с куриер в Москва „Бях много уплашена и попитах „Гещалт“ да не стане като с Дария Дугина?“ Той отговори, че не, има само подслушване и тракер“, каза Трепова, според стенограма, публикувана на независимото руско издание „Медиазона“.

Дария Дугина, дъщеря на идеолога на „русский мир“ Александър Дугин, беше убита през август 2022 г с бомба, поставена в колата й. Руските власти обвиниха за това Украйна.

„Предаването на подслушвателно устройство вече е нахлуване в личния живот и е незаконно и бях много притеснена за това и си помислих, че може да е бомба“, разказва Трепова, според стенограмата от съда.

Въпреки това тя не се е отказала от начинанието, защото „не мислех, че могат да ме нагласят по този начин“, и предположи, че целта на подслушването на Татарски е да се разбере повече от това, което той знае за войната в Украйна, на което тя се е противопоставила.

След като бомбата избухнала, разказва Трепова, тя се обадила на „Гещалт“, за да изрази възмущение:

„Псувах го и казах, че там са пострадали хора и разбрах, че те са направили това и аз съм замесена. Разбрах, че фигурката е избухнала“, каза тя.

Трепова добавя, че „Гещалт“ й оттоворил, че „Когато дойдете в Украйна и ни посетите, можете да ме ударите“.

Това много ме ядоса“, разказва през сълзи тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar