[email protected]

В района по принцип максималната скорост била 60 км/ч., а жената е санкционирана за превишаване на различно ограничение

Солена глоба в размер на 1200 лв. си спести шофьорка от Пловдив, санкционирана за шофиране с 54 км/ч. над ограничението. Причината – няма данни да е имало знак, който да сигнализира, че трябва да кара по-бавно.

На 25 септември 2022 г. около 10,50 ч. БМВ е снимано на пътя между селата Поповица и Милево с 94 км/ч. Камерата отразила сериозно нарушение на правилата, тъй като знак указвал, че максималната скорост за движение в района е 40 км/ч. Установено е, че колата е собственост на жена, която получила електронен фиш заради високата скорост.

Районният съд в Пловдив е приел, че във въпросния ден собственичката наистина е шофирала автомобила си, но не се установява да е извършила нарушение. От Областното пътно управление са изпратили писмо, в което заявяват, че на мястото по принцип има поставен и действащ пътен знак, който показва ограничение от 60 км/ч., но не могат да удостоверят дали на 25 септември 2022 г. той е бил там, тъй като това не се проверява ежедневно.

Понеже това е единствената компетентна институция, която може да предостави информация дали в участък от републиканската пътна мрежа има законосъобразно поставен знак към дадена дата, а директорът е посочил, че няма данни да е имало монтирани табели, указващи ограничение на скоростта от 40 км/ч., магистратите са приели, че за пловдивчанката е действало общото правило, че извън населени места допустимата скорост е 90 км/ч. В решението е посочено още, че за да подлежи на наказание, шофьорът трябва да се движи с 10 км/ч. над ограничението.

Въз основа на това Районният съд е отменил фиша, с който е наложена глобата от 1200 лв. Областната дирекция на МВР ще трябва да плати 400 лв. за направените от жената разноски за адвокат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar