Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков е осъден да заплати 50 хиляди лева на председателя на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов за клеветнически твърдения, реши Софийският градски съд. Бившият премиер ще трябва да плати и 7200 лв. разноски по делото. То обаче може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му.

Присъденото на Трифонов обезщетение е заради претърпени неимуществени вреди от обидни квалификации и клеветнически твърдения, изречени от Петков на 13 юни 2022 г. на брифинг на ПП.

Тогава Петков сравни Трифонов с мафията и обяви, че причината за разпада на коалицията не е темата „Северна Македония“, както бе обявил по-рано Трифонов, а разпределянето на парите за ремонт на пътища и строителство. Премиерът по онова време също така обяви, че министърът на спорта Радостин Василев не е получил подкрепата на лидера на партията си ИТН за преборване на мафията в спорта. Малко по-късно Василев напусна „Има такъв народ“, влезе в сегашния парламент като депутат на „Продължаваме промяната“, но в момента е независим депутат.

Новината за осъждането на Кирил Петков бе обявена първо от председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов, според когото при пълно спечелване на делото Трифонов най-вероятно ще дари тези пари за спасяване на детски живот.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar