Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е разпоредил след смъртния случай по време на арест в Стара Загора всички структури с полицейски правомощия да бъдат обучени допълнително, за да се повиши професионалната им компетентност. Предстои и всички служители, които работят на терен, да получат т.нар. бодикамери, а в патрулните автомобили да бъдат сложени други камери тип видеорегистратори. Това обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос на депутати по време на изслушването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

По думите на министъра обучителните занятия стартират по график, а идеята е да не бъдат кампанийни, а системни.

„Трябва значително да повишим изискванията за вход в системата и да подобрим обучението – системно и последователно. Ще има конкретни ситуации за неподчинение, използване на помощни средства и специализирани сили. В някои от областните дирекции стартираха тези занятия. Това са обучения, с които не целим да припомним нещо, което трябва да знаят, а да надграждаме“, обясни Стоянов.

По думите му, обучения ще има и за ръководните служители в Академията на МВР и в центровете в Казанлък, Пазарджик и др. Министърът каза, че тези обучения ще се провеждат съвместно с Института по психология към МВР, тъй като в някои ситуации полицаите трябва да бъдат психологически подготвени за редакция.

Гонката в Стара Загора: Въпроси и отговори за една полицейска акция, довела до смърт

Освен това министърът даде заявка целият състав на терен да бъде снабден с т.нар. бодикамери, които се закрепват на униформата и следят обстановката около полицая, като записват случващото се около него, а всички патрулни автомобили ще имат други камери.

„Предприели сме тези действия, вече сме в този процес и гарантирам, че всички ще бъдат оборудвани, включително „Жандармерия“ и „Гранична полиция“. Включени са и служители от института по психология, защото това също е много важно. Служителите трябва да бъдат психологически подготвени за всякакви ситуации“, посочи министър Стоянов.

Мигрантският натиск на границата с Турция е намалял

Пред депутатите той посочи, че служители на дирекция „Жандармерия“ ще бъдат изпратени по малките населени места. Те са изтеглени от българско-турската граница, тъй като в момента обстановката там е спокойна след засиленото сътрудничество с турските власти през последните 4 месеца. Министърът каза, че в края на месеца присъствието на полицаите в малките населени места ще стане видимо и осезаемо.

Стоянов посочи, че щатът на гранична полиция съвсем скоро ще бъде запълнен почти на 100 процента. Калин Стоянов съобщи, че е възможно до пролетта да приключи обществената поръчка за автомобили за нуждите на МВР.

Общо 3028 бежанци са подали молби за убежище в България през 2023 г.

Той съобщи и че се очаква на 1 февруари на посещение в България да пристигне вътрешният министър на Турция и отбеляза, че действията на българските и турските власти по границата във връзка с мигрантския натиск дават резултат и потокът е намалял.

„Ние няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни“, увери в отговор на въпрос вътрешният министър във връзка с приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода. Той посочи, че поетият от България ангажимент е да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на т.нар. вторични движения на мигранти, в изпълнение на европейското законодателство.

„Това включва стриктно прилагане на Дъблинското споразумение и приемане обратно на лица, които са регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна“, добави той, като уточни, че ангажиментът между трите държави е да има засилено сътрудничество с възможно най-малко формалности.

Министърът посочи, че връщанията на бежанци по Дъблинското споразумение работят от десет години. И припомни, че за 2023 г. заявените трансфери от Австрия към България са 193, като реално са осъществени 113. По думите му, процентът на нелегалните мигранти в Западна Европа, които твърдят, че са минали през България, е изключително малък, тъй като обикновено се избират други маршрути.

Ако системата за предоставяне на убежище на България се окаже под натиск, България може да поиска солидарност от ЕС и нито една от държавите няма да бъде натоварена и да се справя сама, добави вътрешният министър.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar