Бившият следовател Петьо Петров, известен и с прякора Еврото, няма да бъде издирван с европейска заповед за арест. Такова е окончателното решение на апелативния съд в София.

Към момента Петров остава в неизвестност. Той е обявиняем за вещно укривателство по дело, започнало заради скандала „Осемте джуджета“. Към отговорност бе привлечена и бившата му съпруга Любена Павлова.

„Осемте джуджета“ е името на несъществуващ вече ресторант, който според свидетели Петров е ползвал като офис. През 2020 г. бизнесменът Илия Златанов обяви, че е бил рекетиран от бившия следовател и хората около него.

Златанов търси помощ от Петров заради спор със сина си Явор. Двамата са съдружници във фабриката за производството на асансьори „Изамет“. След като бившият следовател се „включва“, Златанов-син е арестуван, а от сейфовете му са иззети няколкостотин хиляди евро плюс стотици златни монети с общо тегло от около 35 килограма. Явор Златанов се разболява тежко в ареста и се налага единият му бъбрек да бъде отстранен. Златото не му е върнато, а вместо това е дадено на хора, близки до Петров, които представят фалшиви документи.

Срещу бившия следовател нямаше никакви действия докато Иван Гешев бе главен прокурор. След уволнението му се разбра, че той е бил наясно с всички нарушения по делото и е бил запознат с доклад от проверка по случая, но не е предприел никакви действия.

Междувременно се появиха снимки на сегашния шеф на прокуратурата Борислав Сарафов заедно с Петров в ресторант „Осемте джуджета“. Главният прокурор се обяви за жертва и каза, че е бил подмамен на срещата, за да бъде сниман и компрометиран.

Първоначално делото срещу Петров бе по други обвинения и се водеше от районната прокуратура в София. Материалите обаче бяха иззети от градската и бе констатирано бездействие, заради което беше образувано дело и срещу прокурора, който го е водил. Обвинението бе променено.

Парламентът обаче прие законови промени, според които върху издаването на европейска заповед за арест вече има съдебен контрол. Така тази срещу Петров трябваше да получи и одобрение от съда. Две инстанции отказаха издаването. Според апелативния съд, чието решение е окончателно, няма данни той да е извършил престъплението, в което е обвинен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar