Президентът на Харвардския университет Клодин Гей подаде оставка във вторник (2 ноември) – около месец след участието ѝ в изслушване в Конгреса за противодействието на антисемитизма в университетските кампуси след началото на войната в Газа, заедно с колегите ѝ от Масачузетския технологичен институт и Пенсилванския университет (uPenn). Критикувана и притисната да подаде оставка, Елизабет Магил обяви, че си тръгва от uPenn още на 10 декември.

Политолог и първият чернокож президент на Харвард, Гей стана обект на проверка на комисия в конгреса заради показанията си, в допълнение към проверката по обвиненията срещу нея в плагиатство в научните ѝ публикации. Оттегляйки се от поста тя ще остане в историята и като президент на Харвардския университет с най-краткия мандат в историята на учебното заведение.

Първи новината съобщи Harvard Crimson, а по-рано днес „Ню Йорк Таймс“ съобщи за нови обвинения в плагиатство срещу Гей, повдигнати от същия източник – консервативното онлайн списание The Washington Free Beacon, „Ню Йорк Таймс“ припомня още, че миналата есен „Ню Йорк Пост“ писа, че се е поискал коментар от „Харвард“ по обвинения в плагиатство срещу д-р Гей, на което от името на университета е отговорил адвокат, специализиран в дела по случаи на клевета.

„Стана ясно, че в най-добрия интерес на „Харвард“ е да подам оставка, за да може нашата общност да премине успешно през това изключително предизвикателство, като се фокусира върху институцията, а не върху който и да е отделен човек“, пише Гей в писмо до общността на кампуса. Тя смята да се върне във Факултета по изкуства и науки, на който бе декан, преди да се изкачи до президент.

Ректорът на „Харвард“ и главен академичен директор, Алън М. Гарбър, временно ще изпълнява длъжността на президент на университета, оповести Harvard Corporation – един от неговите управителни съвети. В края на миналата година същият орган подкрепи Гей и каза, че тя ще остане на ръководната си позиция въпреки призивите за нейната оставка.

Преди това бордът обяви, че твърденията за нарушения от страна на Гей в изследователската ѝ дейност и трудовете, които е публикувала, са неоснователни, въпреки че при извършената проверка бяха открили случаи на „неадекватно цитиране“ в нейната дисертация и най-малко в две от нейните статии. Тя не е обвинена в присвояване на значими идеи, а по-скоро в копиране на пасажи от статиите на други учени с недостатъчно големи промени (преформулиране и разместване), които в голямата си част се отнасят до технически език.

От нея се очаква да предаде нова версия на дисертацията ѝ от 1997 г. с добавени цитати и позовавания, каза говорител на университета в изявление, предоставено на Axios на 20 декември.

Представителят на щата Ню Йорк от Републиканската партия в Долната камара на Конгреса Елиз Стефаник, която беше основният инициатор и главно действащо лице в изслушването в Конгреса на 5 декември, каза, че си е поставила за цел да продължи да търси отговорност от престижните висши образователни институции.

Си Ен Ен съобщи, че след изслушването в Конгреса Харвардският университет е изгубил големи богати дарители, което е сериозен проблем за институцията, като се има предвид, филантропията осигурява 45% от приходите ѝ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar