Извънредна новина Разберете големите новини в момента, в който се случват – директно в имейла ви.

Общинските съветници от ГЕРБ във Варна поискаха кметът Благомир Коцев („Продължаваме промяната – Демократична България“) веднага да изпълни решението на Върховния административен съд (ВАС) от 18 декември т.г. за забрана автомобили да влизат в Морската градина. Решението, което не подлежи на обжалване отмени спряното предварително изпълнение на Генералния план за организацията на движението във Варна. Той беше приет с решение на предходния Общинския съвет, доминиран от ГЕРБ – СДС и с него беше наложена забрана за движение на автомобили в парка. В съобщение на ГЕРБ-Варна до медиите се казва още, че съветниците от партията са готови да сезират прокуратурата за конфликт на интереси, в какъвто според тях се намира кметът Благомир Коцев.

Позицията на ГЕРБ – Варна е, че той е длъжен веднага да разпореди поставянето на забранителните знаци за влизане на автомобили на входовете на Морската градина, включително и на алея, която води към ресторанти, собственост на семейството на Коцев.

Това, което новият кмет на Варна всъщност трябва да направи, след решението на Върховния Административен съд е да потвърди заповедта си за спиране на автомобилното движение по крайбрежната алея и в Морската градина на Варна, която издаде в качеството си на областен управител на 10 юли м.г. С две други заповеди – от 7 и 8 юни т.г. наследникът на Коцев на този пост – Марио Смърков, възложи отговорността за регулирането на движението в парка на вече бившия варненски кмет Иван Портних, който в момента е общински съветник от ГЕРБ. До втория тур на изборите за местна власт на 5 ноември т.г., които загуби от Коцев обаче, той не изпълни заповедите. Така остави тази задача на наследника си. Сега той трябва само да препотвърди своята заповед от 10 юли 2022 г.

Съдът даде втори шанс на варненския кмет Благомир Коцев да спре автомобилите по крайбрежната алея в града

Заповедите на Маро Смърков, с които той прехвърли на бившия кмет на града Иван Портних спирането на автомобилното движение по част от крайбрежната алея в Морската градина, бяха обжалвани от регионалния министър Андрей Цеков. С този акт обаче държавата неволно издаде пълното си объркване в отговора на въпроса: Какво представлява крайбрежната алея във Варна – път, дамба (брегоукрепително съоръжение) или път върху дамба.

До сложния казус се стигна, след като бившият министър на регионалното развитие Гроздан Караджов изпрати до Благомир Коцев (тогава областен управител) писмо, с което го информира, че пътят по протежение на крайбрежното ивица във Варна не е улица, а дамба, която не е проектирана за движение на автомобили. На основание на това писмо Коцев забрани движението по алеята.

През есента на м.г. обаче (когато областен управител вече беше Марио Смърков) Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявиха, че алеята не е дамба, а улица. Като следствие от това кметът на града (тогава Иван Портних), а не областният управител има правомощия да издава заповеди за регулиране на движението по крайбрежната алея във Варна. Именно с този мотив Смърков отмени заповедите на Коцев и нареди административната преписка да бъде изпратена на вече бившия кмет на Варна Иван Портних.

Държавата се обърка – път или укрепително съоръжение е крайбрежната алея във Варна

С решението си от 18 декември т.г. Върховният административен съд постанови, че жалбата на Андрей Цеков е недопустима като предявена от лице, което няма правен интерес от оспорване актовете на областния управител.

Така Благомир Коцев получи възможността, вече като кмет на Варна, да потвърди заповедите си за спиране на движението на автомобили по крайбрежната алея и във Варненската Морска градина – нещо, което предшественикът му Иван Портних не пожела да направи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar