Повече от час продължи работната среща, която проведоха в парламена председателят на Комисията по външна политика Бойко Борисов и министъра на финансите Асен Василев. Лидерът на ГЕРБ и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ обсъдиха присъединяването на България към Шенген и Еврозоната.

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков потвърди, че и Австрия е готова да отмени ветото си за влизането ни във „въздушния Шенген“. Времевият хоризонт за това е март 2024 година. На срещата бяха и Денков, вицепремиерът Мария Габриел и вътрешният министър Калин Стоянов.

Както „24 часа“ вече предупреди, в Австрия са възмутени от избързвнето с радпстта на София и Букурещ.

Информацията, че Румъния и България са се договорили с Австрия се появи снощи на сайта на румънското вътрешно министерство, а за нея първо обяви изданието „Адеварул“. Досега България настояваше Виена да се обвърже с конкретна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша. От днешното изявление на премиера Денков обаче стана ясно, че България е направила отстъпка и е готова присъединяването ни да стане поетапно.

Днес бе приет много важен законопроелт за БНБ, който ще бъде внесен в НС в пурвите дни след НГ и е свързан с подготовката за еврото, доволни са в (не)коалицията.

„Изпълняването на бюджета върви съгласно най-добрите очквания. Нямаме проблем и за подготовката за еврозоната“, заяви премиерът Николай Денков. Срещата потвърдила, че присъединяването към Шенген не е самоцел, заяви Габриел.

„Преговорите не са завършени. Искам да благодаря на колегите в Австрия, продължаваме в конструктивен дух да изчистваме и последните детайли“, добави тя по темата Шенген.

„По предварителни данни дефицитът ще е по-нисък от заложения – 2,5%. Ще остане и един милиард, който да използваме, за да си помогнем за общинските проекти за догодина. Това опровергава всички черни сценарии, че държавата ще фалира. Това ни дава пълно основание да кажем, че за еврозоната този критерий е покрит. Единствено остава критерият за инфлацията. Тя до голяма степен е внос у нас“, каза министър Асен Василев.

Според него цените са започнали да падат, а юни-юли догодина очаква да покрием и този критерий. Василев е доволен, че НС е приело много ключови закони. Последното, което остава за ЕРМ 2 е законът за БНБ, който са подготвили.“ Това за Шенген, след като вратата бе затворена дълги години, е добра новина, пълният капацитет е да се отворят и сухопътните граници. България ще следва изключително твърдо тази цел“, закани се той.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar